Hajdina rakottas

  • 2017.10.20.
  • 0

A hajdina fogyasztása főleg hűvösebb időben előnyös, mert melegítő hatása van. Ha gyökérzöldségekkel együtt tepsiben sütjük, ez a hatás még jobban érvényesül. Könnyen emészthető, serkenti az anyagcserét.
Hozzávalók: 15 dkg hajdina, 2-3 sárgarépa, petrezselyem gyökér, 3-4 kisebb cékla, 1-2 szárzeller, olaj, 1 fej hagyma, só.
Elkészítése: A gyökérzöldségeket megtisztítjuk kisebb darabokra vágjuk és egy párolókosárban puhára pároljuk. Közben feltesszük a megmosott hajdinát főni, kétszeres vízben egy csipet sóval 20 perc alatt, takaréklángon puhára fő. A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk és egy serpenyőben forró olajon üvegesre pirítjuk. Ezután egy tepsi vagy tűzálló tál alját olajjal megkenünk, a főtt hajdinát összekeverjük a pirított hagymával, ezt a keveréket elegyengetjük a tepsiben, és erre kerülnek rétegezve a párolt zöldségdarabok, ezután kissé megsózzuk. Egy alufóliával letakarjuk a tepsit és közepes sütőben 25 percig sütjük. Tálaláskor jól illik hozzá a jégsaláta.