A jó termés begyűjtése

  • 2017.10.10.
  • 3

Beérett a gabona, erejük teljében illatoznak az őszi kerek gyümölcsök, aratunk, szüretelünk. A jó termés begyűjtésének ideje ez.  Az október 5-i holdtölte arra inspirálja az őszi teliholdat néző embert, hogy maga és szerettei javát kívánja. Az aranyló teliholdat angol nyelvterületen Harvest-moon-nak nevezik, ami az aratásra utal: begyűjtjük a termést, a gabonát és ez nagy örömmel tölti be az ember lelkét, tartalékolunk belőle lelkileg is és elrakjuk télire a terméseket, ennivalónak.
A múlt szombaton előadást tartottam, Óbudán, egy művelődési házba hívtak meg Gasztro és életmód napra, ahol egy lelkes kis csoport hallgatott érdeklődéssel, amint többek között a gabonák főzéséről beszéltem nekik, kóstolót is vittem. Érdekes volt, mert ez a hely (A Kaszásdűlői Kulturális Központ) Kaszásdűlőn van, éppen a Búza utca és a Köles utca közvetlen közelében… Értékelem az ilyen összefüggéseket!:)
Kínában ilyenkor rendezik meg az Őszközép Fesztivált, az egymástól messze élő családtagok az égbolton mindenütt látható aranyló teliholdat nézik, és szeretettel gondolnak egymásra. Akik pedig együtt vannak, ünnepelnek, ajándékoznak, játszanak és jókat esznek. Ilyenkor sütik a  közkedvelt Hold-süteményt, ami természetesen kerek alakú, lótusz töltelékkel, a közepében tojás sárgájával. Én már ettem ilyet, különleges, finom, elkészítése azonban egy kicsit bonyolultnak tűnik. Akinek van kedve, a You Tube-on talál videókat Moon cake néven.