Csőben sült brokkoli céklával

  • 2017.09.22.
  • 4

Hozzávalók 4 személyre: 300-400 g cékla, 900 g brokkoli, 1/8-1/4 liter víz, só, reszelt szerecsendió, 100 g zab, 120 g mandula, 1 cikk fokhagyma, olaj, a sütőforma kikenéséhez, fűszersó, frissen őrölt bors, 150 g keménysajt, (Ementáli vagy Gouda)
Elkészítés: A céklát megmossuk és nagyságtól függően 40-60 percig puhára főzzük. Hideg vízzel lehűtjük, meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk. A brokkolit rózsáira szedjük, a szárakat meghámozva használjuk fel. A vizet felforraljuk, sóval, szerecsendióval ízesítjük, ebben 10-20 percig pároljuk a brokkolit. A zabot durvára őröljük, és egy száraz serpenyőben 70 g őrölt mandulával és a zúzott fokhagymával pirítjuk.
Egy kiolajozott felfújt sütőformát a céklaszeletekkel kibélelünk, fűszersóval és borssal fűszerezzük. A brokkolit összevegyítjük a zab-mandula keverékkel és ráterítjük a céklára. Az egészet megszórjuk a gyalult mandulával és a reszelt sajttal, és előmelegített sütőben közepes lángon addig sütjük, amíg a sajt rá nem olvad.