Sózott paprikakrém

  • 2017.09.15.
  • 0

Nagyon jó alapanyag a téli időszakra a főzéshez: levesekhez, főzelékekhez, pörköltekhez kiváló ételízesítő. A paprikakrém nyers, a só tartósítja, ügyeljünk arra főzéskor, hogy  ez már sós, és ezért lehet, hogy az ételbe ezen kívül egyáltalán nem kell sót tenni.
Hozzávalók: 5 kg kápia paprika, ebből kb. 15 üvegnyi lesz (attól függ, mekkora az üveg, általában 1-2 dl-s csavaros üvegeket szoktunk használni). Sóból 1 kg ledarált paprikához kb. 20 dkg sót számolunk. (Lehet kevesebbet, de inkább többet, nehogy megpenészedjen, a só tartósít.)
Elkészítése: A paprikát megmossuk, megtisztítjuk, kicsumázzuk és a húsát nyersen ledaráljuk. Ezt a pépet megmérjük, ehhez számítjuk a sót, kilónként 20 dkg-ot. Egy nagy lábosban összekeverjük a sóval és állni hagyjuk kb. 20 percig. Ezután tisztára mosott kis üvegekbe töltjük és a fémtetőt az üvegekre csavarva a kész paprikakrémeket a spájzpolcra helyezzük. Amikor megkezdtünk egy üveget, már a hűtőben tároljuk.