Kecskealudttej szederrel

  • 2017.09.08.
  • 0

A kecsketej kellemesen lágy íze, közismerten magas beltartalmi értéke miatt egyre többek kedvence. A belőle készült aludttej selymes állagú, íze nem túl markáns, akár édességet is készíthetünk belőle, vagy gyümölccsel fogyaszthatjuk. 
Miért jó a kecsketej?
Tápláló, véd az allergia ellen, erősíti az immunrendszert. Könnyen emészthető lipideket és proteineket tartalmaz. Az egészséges sejtműködést biztosító B1, B2 és B5 vitamin tartalma is jelentős.
Összetételét nézve jóval magasabb koncentrációban tartalmaz kalciumot, magnéziumot, káliumot és foszfort, mindezeket kiegyensúlyozottan tartalmazza, ezért sokkal inkább hasonlítható az anyatejhez, mint a tehéntejhez. Antioxidáns tartalma magas, kiválóan alkalmazható immunterápiás céllal is, mivel a mezőn legelésző kecske olyan növényeket is elfogyaszt, amelyek egyébként allergizálnak, de a kecske, miután ezeket megemészti, tejében a kórokozók már gyengített formában vannak jelen, így a pollenallergia kialakulása ellen is védettséget biztosít. 
A kecsketejet fogyasztás előtt mindig forraljuk fel, a lehűtött tejet és a belőle készült tejtermékeket pedig hűtve tároljuk.
Fotó: Szepesi Dóra