Szieszta – az ebéd utáni szundítás előnyei

  • 2017.07.25.
  • 3

A déli népek nem véletlenül hűsölnek, sziesztáznak  ebéd után. A meleget árnyékos helyen pihenve könnyebben elviseljük, alkonyatkor pedig újult erővel jöhetnek a programok, aktív tevékenységek akár késő estig. De nem csak nyáron jótékony a délutáni pihenés! A kínai orvostudomány szemlélete szerint az aktív nappal jang energiáját egy csendes, elsötétített, hűvös helyen való pihenés kiegyensúlyozza.
Az előnyök közül soroljunk fel néhányat: a délutáni szundikálás enyhíti a feszültséget, megőrzi a belső harmóniát, és a lelki nyomás okozta sejtöregedést. Az idegeink kisimulnak, az agy felfrissül, a memória javul. Szunyókálás után élénkül a kreativitás, rövid idő alatt új irányba juthatnak el a gondolatok, a problémákat sokkal hamarabb megoldjuk. Szakértők szerint az a legjobb, ha 15-30 percnél nem alszunk többet, és erre a legoptimálisabb időpont déli 1 óra. A kutatások szerint a mindennapi ebéd utáni félórás alvás 30%-kal csökkenti a szívbetegség előfordulási kockázatát, csökken a vérnyomás, ellazul az érrendszer. Egyes források szerint még karcsúsít is: mert a nem elegendő alvás a böjtölés vagy visszafogott étkezés ellenére is kövérebbé tesz.