Hogyan főzzünk nyáron?

  • 2017.06.27.
  • 2

Nyáron nincs kedvünk sokat a konyhában tartózkodni, a kerti partiknak jobban örülünk. Nagy melegben többnyire nyersen fogyasszuk a zöldségeket, gyümölcsöket, akár magukban, akár salátának vagy desszertnek összeállítva. 
Ha mégis főzünk, a rövidebb főzési módokat vesszük elő, több vízzel, kevesebb olajjal és sóval készülnek az ételek. Ajánlottak a rövid ideig párolt zöldségek, és a nituke-stílusban, Wokban, kevés olajon pirított, apró csíkokra vágott gyökérzöldségek, hagyma és káposztafélék.  Az uborkasaláta mellett a kovászos uborka készítésének ideje is eljön, de akár káposztát is érlelhetünk ötliteres üvegben, néhány nap, egy hét alatt már kellemesen savanyodik. Ha miszólevest szeretnénk enni, most a fehér színű rizsmiszót válasszuk. 
Melegebb időben nem is kívánjuk a sütőben sütött nehéz ételeket. A bográcsozással, grillezéssel egybekötött kerti összejöveteleken a szokásos nehéz húsok mellett vagy helyett pácolt tofut, zöldségeket is grillezhetünk, és nagyon finom a szabad tűzön készült lecsó, bármilyen zöldségleves vagy gabonás egytálétel. A főtt durumtésztákból pikáns zöldséges szószokkal kellemes ételeket, salátákat állíthatunk össze. 
Italaink az ásványvízzel kevert friss gyümölcslevek, kevés cukorral vagy mézzel készült szörpök, a teák közül például a hűsítő mentatea, a különféle enyhe gyógyteák és a zöldtea.