Memória vaj – az agy elixírje

  • 2017.06.20.
  • 8

Interjú Bujna Ferenc tartósítóipari és élelmiszeripari szakmérnökkel
Sokan valljuk Hippokratésszel, hogy "Táplálékod legyen gyógyítód!" Teljesen egyértelmű, hogy a megfelelő élelmiszer megalapozza az egészséges, kiegyensúlyozott életet, ezért nagyon tetszik, amikor étrendünket a gyógyulás vagy a betegségek megelőzése érdekében úgynevezett funkcionális élelmi anyagokkal egészíthetjük ki.
- Mielőtt az általad memória vajnak nevezett gyógyító élelmiszerről kérdeznélek, tekintsünk vissza pályád elejére. Hogy látod, hogyan változott az élelmiszeripar?
- Diplomámat és szakmai gyakorlatomat még abban az ősi időkben szereztem, amikor egy gyártó szinte szégyellte, ha „ízű szörpöt” gyártott a valódi málna helyett, és akkoriban a kocsmába betérő apuka kisfiának málnát kért a maga söre mellé… Az is igaz, hogy krémek, öntetek, műanyagba csomagolt ál-füstölt (bocs, füst ízű) termékek helyett zsírpapírba csomagolt szalonnát kértünk. Akarom mondani, a felhasznált adalékok száma, mennyisége töredéke volt a maiénak.
Az elmúlt közel 40 évben megemelkedett a felhasznált édesítők, emulgeálók, ízesítők stb. száma, és mennyisége. Véletlen-e az egybeesés vagy nem, az allergiások, valamely élelmiszerre érzékeny emberek, a ”jaj, aranyoskám, ég tőle a gyomrom” -típusú panaszok száma is jócskán nőtt. Tehát már közügy, hogy egészségesen táplálkozzunk. Amíg a többség viszonylag egészségesen táplálkozott, addig bizonyos kutatások sem voltak szükségesek.
- Mióta foglalkoztat a dietetika, és miért kezdtél el kutatni?
- Az elmúlt egy évben bizonyos okok miatt több lett a szabad időm, s mivel valaha az orvosi hivatás felé is húzott a szívem, az élelmiszerek gyógyszerként való felhasználása felé fordult az érdeklődésem.  Nemcsak az enyém, hisz a dietetika tudományágban hazai és külföldi szakértők serege kutat, dolgozik.
Mivel jómagam is elmúltam 60 éves, és baráti környezetem életkora is párhuzamosan emelkedőben van, kézenfekvő volt a demencia összefoglaló névvel illetetett agyi elváltozásokról írtak tanulmányozása, így például az Alzheimer- és a Parkinson-kór. E témakörből USA-beli orvosok, kutatók írásait rendeltem meg könyv alakban, e-Book formában, konferenciák anyagát szereztem be, webes blogok tucatjai a mai napig öntik az új és régi információkat. Ezeket elolvastam, és próbáltam értelmezni, számomra idegen orvosi kifejezések értelmét feltárni. Mint kiderült, nagyon sok igen értékes tudást szívtam magamba, s amikor úgy éreztem, hogy most egyelőre több info nem fér belém, próbáltam az olvasottakat rendszerezni, s gyakorlati hasznot adni nekik.
Ha több forrásból tekintve is egybehangzóak voltak egymástól több ezer kilométerre ténykedő tudósok eredményei, tapasztalásai, következtetései, úgy éreztem, megtaláltam egy kis darabját az igazságnak. Így aztán a sok kis igazságból megalkottam egy anyagot, melyet jobb híján „Memória vaj”-nak kereszteltem el, bár neve bizonnyal változik majd.
- A Memória vaj csupa finom élelmiszerből áll, olyan fűszerekből, olajos magvakból, amiket amúgy is fogyasztunk, kedvelünk. Mik ezek például?
- Ezen anyag e pillanatban jobbára kiforrott állapotában 7-féle olajos magot és termést, illetve 8-féle fűszert tartalmaz. Cukor, bármiféle adalék nincs a megőrölt és egyneműsített anyag együtteshez keverve, állaga alapján kicsit kenhető, talán ezért lett „vaj”.
Összetételének megállapításában támaszkodtam az olvasott nagy számú orvosi, dietetikai forrásra. Így kiderült, hogy a kókusz zsiradékja egyedülálló a természetben, olyan közepes szénláncú zsírsav, mely nagyon gyorsan és hatékonyan képes az agyi szövetekben, neuronokban energiát adni, glükóz és inzulin közreműködése nélkül. A sok száz eset tanulmány során kiderült, hogy csak a kókusz zsiradék fogyasztása – természetesen a cukrok fogyasztásának csökkentése, elhagyása mellett – jelentősen javította az Alzheimer-, a Parkinson-kóros páciensek állapotát.
Hasonlóan széles hatás spektrumú a kurkuma, illetve a benne lévő kurkumin, megtámogatva más, kisebb jelentőségű molekulákkal, amely képes általánosan a szervezetben a gyulladások csökkentésére, kiküszöbölésére. Ha már kurkumin, akkor nagyban javítja biológiai hatását a fekete bors, azaz annak piperin nevű molekulája – és még sorolhatnám, hogy a „vaj” összesen 15-féle összetevője milyen előnyöket jelent az agy részére.
Célom volt, hogy a 15 összetevő megfelelő arányban való vegyítése biztosítsa a szervezet, egyben az agy számára azokat a molekulákat, anyagokat, melyek pozitív biológiai hatást fejtenek ki.  Nem csak a szakirodalom, de jómagam is egyetértek azzal, hogy szervezetünkben az antioxidánsok mennyisége kevesebb a szükségesnél. Ezen anyagok ugyan képződnek a szervezetünkben, de a kor előre haladtával, illetve az emésztő rendszer állapotának változásával egyre kevesebb a szervezet rendelkezésére álló antioxidáns mennyisége.  Tehát az antioxidánsokat külső forrásból kell pótolni.
- Erre vonatkozólag eléggé tájékozott a lakosság? Sokat hallani, hogy együnk színes gyümölcsöt például, de vajon elég ez?
- Valószínűleg nem minden esetben elég. Úgy néz ki ugyanis, hogy a szervezetünkben keletkező szabad gyökök, azaz rendkívül reakcióképes molekulák, melyek helyi mikro gyulladásoktól kezdve sokkal komolyabb kórokat okozhatnak – előfutárai lehetnek a daganatos betegségeknek például –, nagyon sokfélék. Nem egységes molekulák. Tehát logikusnak tűnik, hogy igazán hatékonyan őket „hatástalanítani” ugyancsak sokféletípusú molekula által lehet. Tehát együnk sokféle típusú antioxidánst, azaz sokféle típusú élelmiszert. És akkor még hol vannak a részben antioxidáns hatású vitaminok, az egyre nagyobb mértékben hiányzó mikro- és mezo-elemek, a vitamin hatású anyagok, mint a közismert Q10 és így tovább.
A „vaj” összetevői gondoskodnak továbbá megfelelő mennyiségű élelmi rost beviteléről, omega 3 zsírsav szervezetbe juttatásáról is. Összesen mintegy tucatnyi az agy és szervezet számára fontos, részben gyógyító hatású anyagot tartalmaz.
- Milyen visszajelzések érkeztek a hatásáról?
- A szűk baráti és családi körben elfogyasztott Memória vajról beérkező tapasztalatok nagyon kedvezőek. Parkinson-kóros beteg állapota javult. Epilepsziás beteg, a vaj fogyasztása óta nem tapasztalt rohamokat, illetve az azt megelőző zsibbadásos állapot sem jelentkezett. Mellékhatásként többen beszámoltak az emésztési gondok szűnéséről, a széklet állapotának normalizálódásáról. (És, ugye, ahogy ez egyre gyakrabban megfogalmazódik, az emésztő traktusunk a „második agyunk.”) Néhányan akik magas vérnyomással küzdenek, úgy tapasztalták, hogy igen stabilan normalizálódott a vérnyomásuk. Idős néni hajhullásának szűntét, illetve hajszálainak vastagodását tapasztalta. Fiatal fogyasztó, aki korábban hadilábon állt a nevekkel, most pozitív változásról számol be.  Többen, „mintha jobban tudnék gondolkodni!” felkiáltással üdvözöltek. Azt hiszem, ötvenöt éves kor felett mindenkinek hasznos lehet.
Úgy gondolom, hogy még több előnyös étrendi hatás derül majd ki, hisz a 15 összetevő némelyike az időskori cukorbetegségnél elősegíti a vércukorszint csökkenést, állandósulást.  Összefoglalva: minden olyan nyavalya, melynek eredete összefügg gyulladással, antioxidáns hiánnyal, múlóban lesz a vaj fogyasztása által.
- Mennyiben más a Memória vaj, mint az étrend kiegészítők?
- Mivel ez egy funkcionális élelmiszer, talán több mint egy étrendi kiegészítő, hisz természetes környezetben, feldolgozás – főzés, pácolás, sózás, édesítés, adalék anyagokkal való kezelés, mikrózás stb. – nélkül készül, így elvárható, hogy az eredeti anyagában „kapszulázott” bio anyagok maximális mértékben hasznosuljanak.
- Fontosnak tartom, hogy mint funkcionális élelmiszer, az orvosi ajánlásokkal nem ellenkezik.
- Így igaz, bátran ajánlhatják orvosok is, hisz az általuk javasolt gyógyszeres terápia hatását nagyban támogatja.
- Meddig tartható el? 
- Mivel hozzáadott nedvességet nem tartalmaz, magas az olaj- illetve zsírtartalma, a hozzáadott fűszerek maguk is bizonyos fokig tartósító hatással bírnak, így legalább egy évig eltartható szobahőmérsékleten.
- Mennyit fogyaszthatunk belőle és hogyan?
- Többféle módon fogyasztható. Akár csemegézve egy-egy kanállal. Kenhető meleg szendvicsre, pirítósra, keverhető rántottához, tehető levesekbe, főzelékekbe, kenhető kekszre, kiváló tölteléke palacsintának, buktának. Párom kiváló pogácsát sütött vele. Csak a fantázia szab határt a felhasználási módoknak. El tudom képzelni, hogy a népszerű nápolyis, cukros reggeli, délutáni stb. csomagolt csemegéket felválthatja az „agy csemege”, hisz kalória tartalma magas, közepes és hosszú távon ad energiát. Nagyban csökkenti az éhség érzetet.
 A fűszer alapú hozzávalók zömét a mai konyhaművészet felhasználja, így a gyömbért, kurkumát, szegfűszeget, szerecsendiót stb. Hisz a fenti fűszerek részei a kedvelt forralt bornak is.
Az olajos m