Piros gyümölcs desszert

  • 2017.06.16.
  • 6

Az egyik legjellegzetesebb német desszert a Rote Grütze, azaz piros kása. Van, amikor meggyet, cseresznyét is tesznek hozzá. Piros gyümölcsök összefőzve, keményítővel sűrítve, behűtés után tejszínhabbal, vaníliafagylalttal tálalva: a legfinomabb desszertek egyike. Befőttből télen is készülhet. Hozzávalók 8 személyre: 4 evőkanál méz, 150 ml vörösbor, 150 ml narancslé, 250 gramm fekete ribizli, 250 gramm szamóca, 250 gramm piros ribizli, 1 teáskanál nyílgyökér.Elkészítése: Tegyük a mézet, a bort és a narancslevet egy lábosba. Adjuk hozzá a fekete ribizlit, és forraljuk fel, lefedve még 10 percig főzzük takaréklángon, amíg meg nem puhul. Szűrjük le, a levét tegyük félre, a fekete ribizlit tegyük üvegtálba és tegyük mellé a többi gyümölcsöt. Az előbb leöntött levet tegyük ismét a lábosba és forraljuk fel. Közben a nyílgyökér port egy pohárban egy kis hideg vízzel keverjük simára, majd adjuk a forrásban lévő sziruphoz. Addig főzzük, amíg a szirup nem lesz áttetsző. Öntsük rá a gyümölcsökre, hagyjuk kihűlni, majd hűtsük be. Tejszínhabbal tálaljuk.
Fotó: Szepesi Dóra