Aranygaluska

  • 2017.06.02.
  • 6

A közelgő Pünkösd alkalmából régi gyerekzsúrok kedvenc receptjét elevenítjük fel. A titka az, hogy jól kidolgozzuk dagasztáskor a tésztát, és hagyjuk megfelelően megkelni. Hozzávalók 6 adaghoz
A tésztához: 50 dkg finomliszt, 2 dkg élesztő, 7 dkg vaj, 3 dl tej, 1 evőkanál cukor, 2 db tojás sárgája, 1 dkg vaj a tepsi kikenéséhez.
A diós töltelékhez: 30 dkg darált dió, 15 dkg cukor, 10 dkg vaj.
Az öntethez: 7 dl tej, 4 db tojás sárgája, 1 db vaníliarúd belseje, 6 dkg cukor, 1 púpozott evőkanál finomliszt.
Elkészítése: a lisztet egy beleszitáljuk egy tálba, a tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk (röviden felfőzzük). Ezután a vajat megolvasztjuk és a tojások sárgájával meg a felfuttatott élesztővel együtt a liszthez adjuk. Ezután bedagasztjuk úgy, hogy hólyagos legyen. Meglisztezzük és letakarva kelesztjük kb. egy órát, amíg duplájára nő. Ezután kb. 2 cm vastagra nyújtjuk és kis pogácsaszaggatóval (vagy pálinkáspohárral) kiszaggatjuk. A tepsit vagy a tortaformát kivajazzuk (kiolajozzuk), összekeverjük a darált diót a cukorral. A kis tésztakorongokat beleforgatjuk az olvasztott zsiradékba és meghempergetjük a cukros dióban, majd szépen sorban lerakjuk őket a tepsibe. (Figyelem! Fontos mozzanat, hogy egyenként zsiradékba mártjuk a tésztakorongokat, jobban átsül, és ettől tálaláskor könnyen, mutatósan szétválnak a megkelt, megsült süteménydarabkák.) Tehetjük egy sorba, te akár több sorba is. Ezután előmelegített sütőben 200°C-on kb. 45 percig sütjük. Ügyeljünk rá, hogy a tetején lévő dió oda ne kapjon. Amíg a tészta sül, elkészítjük a sodót: Felforraljuk a tejet, benne a vaníliával, majd a tűzről levéve félretesszük. Egy másik edényben a tojás sárgákat kikeverjük a cukorral és a liszttel, és kanalanként hozzáadjuk a forralt tejet, amivel takarék lángon sűrűre, de még folyékonyra főzzük. Amikor megsült az aranygaluska és kissé kihűlt, kis tányérokba tálaljuk, adagokat tépünk belőle és leöntjük a sodóval.