Spárga – rágcsálni, főzni, grillezni

  • 2017.05.09.
  • 5

Májusban kezdődik a spárgaszezon és hónapokig tart. Miért ne kezdhetnénk bele egy jó kis spárgakúrába, mindenféle kötelezettség nélkül?
Minél frissebben fogyasztjuk, annál jobb! Hatóanyagai révén serkenti az anyagcserét, főként a vizelet kiválasztásán vesszük ezt észre. Ami még előnye, hogy kalóriaszegény és rostban gazdag, végül, de nem utolsó sorban nagyon finom.
Spárgasípoknak is nevezik a spárganövény hajtását. Kétféle spárgát kapunk, a sárgás-fehér színűt, ilyenkor a hajtást még a föld alól szedik ki; és a zöldet, ami már a föld fölött a napfény hatására lesz zöld. Legjobb frissen elfogyasztani, minél hamarabb felhasználni. Hűtőszekrényben egy-két napot eláll. A spárganövényt egészben hagyjuk vagy darabokra vágjuk. A szárak keményebb végét levágjuk egy éles késsel és vékonyan meghámozhatjuk, ha már nem zsenge. A spárga végein lévő bimbó a legfinomabb. Főzési ideje rövid, általában 10-15 perc elegendő.
Hogyan fogyasszuk?
A többi zöldséghez hasonlóan grillezhetjük, párolhatjuk, és levest főzhetünk belőle. Beletehetjük tepsis rakott zöldségekbe, gabonával vegyíthetjük. Nyersen is fogyaszthatjuk, salátába tehetjük, zöld turmixokhoz lehet egy alapanyag. De akár naponta néhányszor magában el is rágcsálhatunk egy-egy szálat. Adagolása lehet például 3X1 darab, (mintha „gyógyszert” szednénk), ha sokkal többet eszünk, egyszer csak elegünk lesz belőle, és a cél nem ez. Enyhén kesernyés íze van, de ez kellemes.