Édeskömény terrine

  • 2017.04.14.
  • 1

Húsvétra ajánlunk egy franciás különlegességet. Egy kicsit munkás elkészíteni, de évente egyszer-kétszer megéri, főként, ha ünnepi asztal dísze lehet. A terrine szögletes vagy ovális magas falu edény neve a franciáknál, ebben készül a zöldséges fogás.
Hozzávalók 4 személyre: 100 g édeskömény, 100 g sárgarépa, 200 g brokkoli, 1 teáskanál tengerisó, kb. 1/4 l zöldségleves, néhány szép, kelkáposzta levél, fűszersó, ízlés szerint frissen őrölt szerecsendió, egy citrom leve, 2 teáskanál agar-agar (növényi zselatin), 2 tojásfehérje (kihagyható, de akkor még 1 teáskanál agar-agart tegyünk bele), 1/4 l tejszín (növényivel helyettesíthető)
Elkészítése: A zöldséget megtisztítjuk, az édesköményt és a répákat hosszában negyedekre vágjuk, a brokkolit rózsáira szedjük. Mindezeket a zöldséglében 5-10 percig dinszteljük. A kelkáposzta leveleit forró, lobogó sós vízben, fedő nélkül 2 percig blansírozzuk, hideg vízzel leöblítjük és a téglaalakú sütőformát kibéleljük vele. A zöldséglevet 1/4 literre kiegészítjük, ízesítjük fűszersóval, szerecsendióval és a citromlével. Az agar-agart összekeverjük egy kis vízzel, hozzáadjuk a zöldségléhez és felfőzzük. Beleöntjük a tejszínt is, és hagyjuk kihűlni. A tojásfehérjéket felverjük és amikor a folyadék megszilárdult, belekeverjük.
A zöldséget rétegesen helyezzük a formába, ráöntjük az előbb elkészített masszát, ráhajtjuk a leveleket és hideg helyen hagyjuk megszilárdulni.