Mi a csoda az a miszó?

  • 2017.04.11.
  • 0

Néhány éve népszerű volt a reformkonyhában, manapság inkább az egzotikus éttermek kínálatában találjuk. 
A miszó fűszeres ízű sós szójababpüré, ételek ízesítéséhez használják. Japánban mindennapos eledel például a miszóleves, amit itthon is egyszerűen elkészíthetünk: különféle gyökeres, gumós és leveles zöldségekből főzünk egy natúr zöldséglevest, majd a szójababpürével ízesítjük. A miszó japán szó, magyarul azt jelenti, az íz forrása. Amellett, hogy karakteres íze van, gyógyhatásáról is híres, segíti az emésztést, a szívműködést, és elősegíti a szervezetünkben lerakódott nehézfémek kiválasztását. Akár naponta is fogyaszthatjuk, változatosan, különféle zöldségekkel, unásig. 
Tehetjük szedvicskrémbe, salátaöntethez, ízesíthetünk vele gabonafasírtot, zöldségköretet, és készülhet belőle miszóleves. Ez utóbbit rengeteg változatban készíthetjük, attól függően, hogy milyen zöldségeket használunk hozzá. Évszakonként változhat az összetétele. A klasszikus miszóleves lényege, hogy gyökeres- gumós- és leveles zöldségek is kerülnek bele, ezen kívül egy kis darab tengeri zöldség, (wakame alga) és kiegészítésképpen tofu vagy tészta, tavasszal zöldségcsíra. A kész levesbe keverjük a miszót, személyenként 1-2 kávéskanálnyit, és ezzel már csak 1-2 percig vagy egyáltalán nem főzzük. Hamarosan jövünk egy alap miszóleves recepttel!