Szezámmagos fogások

  • 2017.03.21.
  • 6

Tetszetős és tápanyagban gazdag mag a szezám. Keverhetjük müzlibe, szórhatjuk szendvicsre, salátára vagy akár beletehetjük a kenyér vagy a péksütemény tészátjába sütés előtt. Készülhet belőle szezámmagkrém, azaz tahin. Üzletben is kapható ez a mediterrán világban népszerű olajos krém, de magunk is készíthetjük. Hogyan? A szezámmagot megőröljük és ugyanannyi (vagy ízlés szerint kevesebb) szezámolajjal simára keverjük. Így néhány hétig is eláll hűtőszekrényben. 
Mit készíthetünk a tahinból? Íme néhány ötlet!
Salátaöntetet: tahint, olíva olajat, almaecetet és friss kurkumát keverjünk össze, és ezt tegyük a salátánkra.Keverhetjük sültek panírjához. Keverhetjük avokádó  krémbe, sózzuk, fűszerezzük ízlés szerint – pirítósra kenve fogyasszuk. Készülhet belőle a népszerű humusz krém: 1-2 cikk zúzott fokhagymát összekeverünk egy csészényi főtt, pépesített csicseriborsóval, és hozzákeverünk 1-2 evőkanál tahint. Ízlés szerint sózzuk. A humuszkrém főtt gabona mellé vagy szendvicskrémnek kiváló.Édességet is készíthetünk belőle: kakaóval, mézzel, zabpehellyel keverve desszertgolyókat formázhatunk, végül szezámmagban vagy kókuszreszelékben meghempergetjük.
A szezámmag előnyei:
Ásványi anyagokban gazdag, tartalmaz foszfort, lecitint, magnéziumot, káliumot és vasat, ezenkívül a legjobb kalciumforrás – így például a csontok erősítésében segít, vastartalmánál fogva, pedig az egyik legjobb tápanyag vérszegénység megelőzésére. Elősegíti a sejtek egészségét, szerepet játszik a bőr és az izomtónus megőrzésében. Metionin tartalma révén a máj detoxikálásában játszik szerepet. Vitaminok tárháza: jelentős E vitamin, B1, B2, B3, B5 és B15 vitamin tartalma is. Az olajos magvak közül a szezámmag tartalmazza a legtöbb teljes értékű fehérjét, mintegy 20%-ot. Könnyen emészthető, mert magas az alkalikus ásványi anyag tartalma, fogyókúrázóknak ajánlott. Telítetlen zsírsavakban is gazdag.