Epres-karamellás kosárkák mascarponés krémmel

  • 2018.05.13.
  • 9

Legutóbb beszámoltam arról, hogy nemrég a Pajta Bisztróban vendégeskedtünk, most pedig bemutatom a desszertet, amellyel ott debütáltunk. Bár kicsit összetett, kell készíteni ezt-azt, ha villantani akartok, érdemes vele bajlódni.Hozzávalók a tésztához:
10 dkg vaj
20 dkg liszt
3 dkg porcukor
1 kk sütőpor
csipet só
1-2 ek tejföl

A karamellhez:
20 dkg cukor
3 dl tejszín

Az eperpüréhez:
1 kg fagyasztott vagy friss, kockázott epe
cukor, amennyi szükséges
citromlé
3 dkg keményítő

A krémhez:
4 dl habtejszín
1 mascarpone
3 ek cukor

A grillázshoz:
20 dkg cukor
20 dkg durvára tört dió

Még:
eper

1. Először főzzük meg az epret, mert annak ki kell hűlnie. Tegyük fel a cukorral a gyümölcsöt, meg úgy 1 citrom levét facsarjuk rá, attól szép színe lesz. Adhatunk hozzá egy kis fahéjat is. Amikor forr, sűrítsük be a keményítővel: a keményítőhöz adjunk 2 kanál cukrot, keverjük el, adjunk hozzá egy kevés vizet, és így keverjük az eperbe.
2. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Ezt a típusút nem kell pihentetni, egyből nyújtható. Vékonyra nyújtsuk ki, és béleljük ki vele a kosárka-formákat. Szurkáljuk meg villával, és sütőben süssük meg 180 fokon, úgy 15-20 perc alatt. Legyen halványbarnás, de ne égjen ám meg!
3. Készítsük el a karamellt: a cukrot száraz lábasban karamellizáljuk borostyánszínúre, lassan öntsük fel a tejszínnel, mejd főzzük addig, amíg olyan sűrű nem lesz, hogy ha végighúzzuk a lábas alján a fakanalat, látjuk a csíkot, mielőtt a karamell összezárul.
4. Jöhet a grillázs: a cukrot és a diót egyszerre tegyük száraz serpenyőbe, és addig hevítsük, amíg a cukor meg nem karamellizálódik, de még nem ég.
5. Verjük habbá a krém hozzávalóit egyszerre: az edénybe tegyük bele a tejszínt, a mascarponét és a cukrot, és gépi habverővel verjük ne túl keményre.
6. Az összeállítás következik: a kosárkák aljába osszuk el a karamell nagy részét (díszítésnek hagyhatunk egy keveset), arra jön az eperpüré, arra a krém, majd díszítésnek az eper és a grillázs. Tálalás előtt még lecsorgathatjuk egy kis maradék karamellel. Mutatom képen is a felépítést:

Címkék

Desszertek