Ha kitört az alja a mosogatógép eszköztartó kosarának...

  • 2018.03.29.
  • 7

Nem tudom, hányótoknak ismerős a probléma, de a mi mosogatógépünk eszköztartó kosarának alja pár éve elkezdett kitöredezni. Mindig egy kicsi. Akkor tűnt fel először, amikor működés után kinyitottam a gépet, ki akartam húzni az alsó kosarat, de nem jött: az eszköztartón keletkezett lyukon át kicsúszott egy kés, és nemcsak, hogy ettől nem tudtam kihúzni a kosarat, de még ráadásul mosogatás közben az alsó propeller sem tudott elforogni.
Hát ez ám a méreg. Nem különösebben foglalkoztam a dologgal, odafigyeltem, hogy hova kerülhetnek eszközök, hova nem, de romlott a helyzet, egyre több alkalommal fordult elő, hogy mégiscsak rosszul végződött a mosogatás egy-egy kósza evőeszköz miatt.Mert már hiába tettem be fordítva az eszközöket (tudom, hogy nem úgy kell!), még így is átfértek a lyukon.
Aztán most egyszer csak elég lett. elkezdtem megoldást keresni a problémára, ezért a blog Facebook-oldalán is megkérdeztem az ara járókat, van-e ötletük? Kaptam többet is, a következőket:

szúnyoghálót (műanyag vagy réz) kell beleapplikálni az aljába – ezzel kapcsolatban az az aggályom, hogy az élelmiszer-maradékok nem tudnak távozni a tartóból.
gyorskötöző – ez a módszer van is, akinél működik. Valaki azt is odaírta: “gyorskötöző és WD40. Amit ez a kettő nem old meg, az megoldhatatlan.”
Százforintos boltban vett evőeszköz-tartó, ami bőven belefér az eredeti helyére. Ezzel kapcsolatban azt mondta az egyik lakáscikkekkel foglalkozó bolt tulajdonosa – mert aztán mindenféle boltokban kutattam – hogy nem biztos, hogy ez jó megoldás, mert ezek az olcsó kis tartók lágy műanyagból készültek, magasabb hőmérsékletnél megolvadhatnak, és kárt tehetnek a mosogatógépben. Persze, csupa -hatnak meg -hetnek, de mi van, ha tényleg?
Persze, jött a tulajdonképpeni legjobb megoldás: ha töredezik a kosár, hát venni kell egy újat… A hozzászóló be is linkelte a webáruházat, ahol legolcsóbban, 2500 forintért lehet univerzális, azaz mindenféle gépbe jó eszköztartó kosarat venni. Mert egyébként az egyes típusokhoz kapható spéci kosarak ára akár a tízezer forintot is elérheti.

Akartam adni egy esélyt a helyi kereskedőknek, így aztán elkezdtem járni a boltokat; Euronics – az egyetlen műszaki cikk áruház a környékünkön -: nincs. A legklasszabb szatócsbolt itt közel s távol: nincs. Kik: nincs. Euro Family: nincs. OBI: nincs. A csúcsszuper lakásfelszerelési bolt: nincs.
Úgyhogy megrendeltem az univerzálist. Egy hét után meg is érkezett: klassz, kemény műanyag, még egy lecsukható fedélis van az egyik rész felett, amire Bence tréfásan megjegyezte, biztos hörcsögöt is lehet mosni benne, és így nem ugrik ki… (viccelt ám!)
Végre, behelyezhettük a tartót a mosogatógépbe – bár sajnos, a szokásos módon néhány milliméter híján nem fér be, csak hosszában… De legalább az eszközök nem csúsznak ki belőle.