Zoltán és a Nők, avagy sütit mindenkinek!

  • 2018.03.07.
  • 6

Ifjú koromban minden március 8-án elsajnálgattam a Zoltánokat, hogy az mekkora kiszúrás már egy Zoltánnal, hogy a névnapján ahelyett, hogy önfeledten átadhatná magát neve ünneplésének (aminek az értelmét mondjuk sosem láttam meg, miért örüljek május 4-én annak, hogy Móni vagyok?), az összes őt köszöntő nőt vissza kell köszöntenie, vagy legalábbis illik neki, hogy hát Juditka, köszi, neked meg boldog nőnapot.
Sokan hittük azt, hogy ez az ünnep is a szocializmus hozadéka, egy újabb alkalom az össznépi ivászatra, ha Zoltán épp nem is dolgozik a Tanácsházán, vagy a TSZ-irodában, akkor is van mire koccintani, hiszen itt vannak a nők, úgyhogy Gizike drága, töltsön még egy kört a Dezső bácsi pálinkájából, ha már lefőtt a kávé, ‘oszt egészségünkre!
Na de, a szocializmus ment, elmúlt néhány ünnepünk is, ám a Nemzetközi Nőnap maradt. Igen, mert munkásmozgalmi eredetű, nálunk 1913 óta ünnepeljük, és annyi köze azért mégis csak van a szocialista érához, hogy a március 8-i időpontot a szovjetektől vettük át; 1948 óta boldogítják a nők a Zoltánokat.
Mivel az élet úgy hozta, hogy a férjem épp egy Zoltán lett, mi közelről vagyunk érintettek ebben a problémában:-) Mondjuk, családi konfliktust még sosem okozott, remélem, idén sem fog… A magam részéről ajánlom mindenki figyelmébe az alábbi cupcake-variációt – akár nők szeretnének Zoltánokat, akár Zoltánok nőket, vagy nem Zoltánok más Zoltánokat és nőket köszönteni, virág mellé, vagy helyett süssetek sütit! Nagyon egyszerű, és ha beszereztek mellé ilyen jópofa ablakos dobozt, mint amilyet én, akkor aztán komplett ajándékcsomagot hoztok vele létre.

Áfonyás-mascarponés és málnás-csokis cupcake variáció
Hozzávalók 12 muffinhoz:
2 tojás
12 dkg cukor
1 dl olaj
1 dl víz
18 dkg liszt
1 cs sütőpor
1 ek kakaópor
egy marék fagyasztott málna
egy marék fagyasztott áfonya – ezek a gyümölcsök persze variálhatóak, vagy ha nincs semmi ilyesmi a fagyasztóban, hát emiatt ne bukjon meg a mutatvány, nyugodtan hagyjuk ki
egy marék csokicsepp – dettó
A krémhez:
6 dl tejszín (nem hulala, vagy valami egyéb szörnyűség!!!)
25 dkg mascarpone
4 ek cukor
5 dkg olvasztott étcsoki
A díszítéshez:
pisztácia, olvasztott csoki, liofolizált gyümölcsök (és ez nem valami úri huncutság, nagyon klassz díszítő anyag, hamarosan írok róla)
1. A tojásokat a cukorral kihabosítjuk egy kis kézi robotgép segítségével.
2. Hozzáöntjük az olajat és a vizet, elkeverjük.
3. Belemérjük a lisztet, a sütőport is rászórjuk, elkeverjük, és kettévesszük a masszát.
4. Az egyik feléhez hozzákeverjük a kakaóport, majd egy spatulával (vagy kanállal) beleforgatjuk az áfonyát.
5. A másik felét világosra hagyjuk, beleszórjuk a csokicseppet és a málnát.
6. Jöhet a muffintepsi a papírokkal, adagoljuk el bennük a kétféle masszát, értelemszerűen 6-6 lesz mindegyikből. Emígy. 7. Süssük meg a muffinokat 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt.
8. Jöhet a krém: egy edénybe tesszük a mascarponét, a tejszínt és a cukrot, és nem túl kemény habbá verjük. Igen, így együtt. Épp ne folyjon. Elfelezzük. Csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük az egyik felet, és rányomjuk a barna tésztára. A krém másik felébe olvasztott csokit keverünk, úgy mehet a habzsákból a fehér tésztára. A habzsákot közben nem kell elmosni, nem baj az, ha a csokis krém “eleje” még egy kicsit fehér lesz.
9. Az így kapott cupcake-eket kedvünk szerint díszítjük, dobozoljuk, és meglepjük vele azt, akit csak akarunk.
Éljenek a nők és a Zoltánok!