Zserbó pite " sajnos nem lehet abbahagyni...

  • 2018.03.04.
  • 7

Karácsonyra készítettem zserbó kosárkákat; most kedves barátaimat akartam meglepni valami finomsággal, de sok időm nem volt, így jutott eszembe az a megoldás, hogy kosárkák helyett egy szép nagy pitét állítok elő. Így jóval kevesebb munkával ugyanazt az élvezetet tudtam biztosítani, mint karácsonykor a családnak.
Kiváló választás volt, rengeteg dicséretet zsebeltem be érte.
Hozzávalók egy 29 cm átmérőjű piteformához:
16 dkg liszt
4 dkg darált dió
3 dkg 20-22 %-os kakaópor
15 dkg vaj
8 dkg porcukor
1 tojás sárgája
A töltelékhez:
20 dkg darált dió
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
4 tojás
A töltelék alá:
kb. 25 dkg lekvár (barack, meggy, szilva…a legjobb persze a házi)
A tetejére:
1 dl tejszín
10 dkg csoki
1. A tészta összeállításához az összes száraz hozzávalót tálba tesszük a vajjal, összemorzsoljuk, és a végén összegyúrjuk a tojássárgával.
2. A töltelékhez robotgéppel kihabosítjuk a vajat a porcukorral, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, beledolgozzuk a vajas porcukorba, és utoljára forgatjuk bele a darált diót.
3. Kinyújtjuk a tésztát, és a sütőpapírral borított piteformába igazítjuk úgy, hogy körben szép perem legyen. megkenjük a lekvárral, majd beleöntjük a tölteléket. 180 fokos sütőbe tesszük a formánkat, és kb. 25 perc alatt szép pirosra sütjük.
4. Ha megsült a piténk, kihűtjük, kivesszük a formából. Felforrósítjuk a tejszínt, beletördeljük a csokit, és addig kevergetjük, amíg szép fényes, sötétbarna masszát nem kapunk – ezzel aztán bevonjuk a sütinket.

Címkék

Süti Desszertek