Az igazi Mozart golyó kék-ezüst, nem piros-arany

  • 2018.02.19.
  • 4

Salzburgi élménybeszámolóm újabb fejezete következik; amint azt elmondtam, a város három kikerülhetetlen nevezetessége Mozart, a Mozart-golyó és a sör. Mozartról már írtam, most jöjjön a Mozart-golyó!
Ki ne szeretné a csokis-marcipános gömböket, amelyeket mi itthon piros-arany csomagolásban ismertünk meg. Itthon?! Nem, azok a mázlisták, akik a nyolcvanas években jártak Ausztriában, onnan hozták hírül, hogy lehet kapni Bécsben Mozartkugel nevű édességet, és az olyan finom, hogy finomabbat álmodni sem lehet. Nos, be lettünk csapva: ez a Mozart-golyó ugyanis nem az igazi, mert az igazi csakis a salzburgi Fürst cukrászdákban, illetve üzletekben kapható, a csomagolása pedig a fenti képen látható ezüst-kék színű.
A Mozart-golyó feltalálója Paul Fürst, aki, miután Párizsban, Pesten, Bécsben és Nizzában gyakornokoskodott, visszatért szülővárosába, és a Broadgasse 13 alatt megnyitotta kis cukrászdáját. A hely egyébként – ami ma is működik – hamar népszerű lett a helyi lakosság körében. Paul Fürst szerette volna megalkotni a tökéletes gömb alakú desszertet, és Mozart halálának közelgő századik évfordulója alkalmat is adott, hogy a feladatra valódi kihívásként tekintsen. Pisztáciával dúsított kis marcipángolyót vett körül nugáttal, a golyót fapálcikára tűzte, és megmártotta étcsokiban. Dermedés után levette a pálcikáról, és a lyukat olvasztott étcsokival tömte be. Ez az ismertetőjele egyébként a mai napig az eredeti Mozart-golyónak, ugyanis még mindig így készítik, és még mindig kézzel. Nem is készül belőle több évi 3 milliónál, bár azért ez is elég szép szám, nem túl bonyolult matematikai művelettel kiszámolhatjuk, hogy – mivel 1,30 euró a golyó darabja – 3,9 millió euró árbevételt jelent a családnak, és akkor még ott a sok egyéb termék, amit a cukrászdákban árulnak – köztük állandó tételként szerepel az Eszterházy- és a Dobos-torta. Nagyon tetszik nekem egyébként ez a szemlélet, hogy nem akarnak mindenhova eljutni, hanem az a céljuk, hogy ami kikerül a kezeik közül, az tökéletes legyen. Paul Fürst nem gondolta, hogy találmánya ekkora siker lesz, 1905-ben a párizsi világkiállításon aranyérmet nyert vele, és persze megjelentek az utánzók is hamar. Vicces, hogy az első Fürst cukrászdától nem messze találhatjuk az “eredeti Reber Mozart-golyót” áruló boltocskát, amelynek kirakatából az általunk is jól ismert, s ma már szinte mindenhol kapható piros-arany csomagolású golyókat találhatjuk. Ez is családi vállalkozás egyébként, Peter Reber nevéhez fűződik, aki Münchenben nyitott cukrászda-kávézót 1865-ben. 73 év folyamatos működés után 1938-ban költözött át a kávézó Bad Reichenhall-ba, ahol a cég székhelye ma is található. De nemcsak a Reber-féle golyó kapható itt Salzburgban, hanem még legalább négyféle másik, Paul Fürst oldalvizén elég sokan feljöttek. Mivel sem maga a mester, sem a család nem védette le sem a golyót, sem a csomagolást, így más vállalkozók is bátran hozták forgalomba a termék népszerűségét kiaknázandó az újabb és újabb Mozart-golyókat. A család annyit tett, hogy saját termékük nevét “Original Salzburger Mozartkugel”-re változtatták, és ezt a nevet csak ők használhatják. Bár nem szállítanak sehova, weboldalukon lehet rendelni Európán belül. A tengerentúlra nem vállalják a szállítást, álláspontjuk szerint nem tudják garantálni a minőséget a hosszú utaztatással.
A városban egyébként a várhoz vezető úton egyszer csak egy téren találjuk magunkat, ahol egy hatalmas arany golyó néz velünk szemben, továbbá azon egy figura áll, bevallom, amikor először megláttam, azt hittem, valami őrült, aki le akar onnan ugrani. De nem, a fickó az alkotás része. Gondolom, nem Paul Fürst, mert akkor a csomagolás ezüst alapon kék lenne, ugye…