Baileys-es profiterol " egyszerűbb, mint gondolnád!

  • 2017.12.15.
  • 7

Nemrég vendégségben voltunk, és a háziasszony olyan szinten kitett magáért a vacsorát illetően, hogy sokat gondolkodtam azon, ha visszahívjuk őket, mivel is tudnám viszonozni azt a jóltartást, amiben ők részesítettek bennünket. Nos, a desszertet megtaláltam, íme.

Profiterol lesz, méghozzá Baileys-es töltelékkel, amit kiválóan ellensúlyoz a csokimáz. Igazi villantós desszert, és tényleg nem nehéz elkészíteni.
Az égetett tészta (Pâte à Choux) receptje:
3,2 dl víz 16 dkg vaj 20 dkg liszt 6 L-es tojás nagy csipet só
A töltelékhez:
3 dl tejszín20 dkg mascarpone2 ek cukor2 dl Baileys
Az öntethez:
20 dkg csoki3 dl tejszín
1. Egy lábasban tegyük fel forrni a vizet, adjuk hozzá a vajat, a sót, és amikor már forr a víz, zúdítsuk bele a lisztet. Keverjük szorgalmasan a fakanállal addig, amíg a tészta össze nem áll, és el nem válik az edény falától.
2. Ekkor, ha van állványos keverőgépünk, akkor nekünk nagyon jó, mert csak átborítjuk a tésztát a mixer edényébe, és elindítjuk a gépet, kevergesse csak, amíg mi egyesével hozzá nem adjuk a tojásokat. Mindig csak egyet, és azt addig kevertetjük, amíg a tészta szépen, egyenletesen fel nem veszi. Ha nincs ilyen gépünk, csak kis kézi brünnyögő, hát akkor azzal visszük véghez a műveletet: a lényeg, hogy a tésztával kicsit várjunk, nehogy megsüljön benne a tojás, illetve, hogy aztán tényleg egyesével adogassuk hozzá mind a hatot.
3. Ha ez is megvan, a tésztánk nem kemény, de nem is folyós, habzsákba töltjük, és onnan sütőpapírral borított tepsire/sütőlemezre nyomjuk. Nyomhatunk csillagcsőből formás kis koszorúkat, de sima csőből is kis kupacokat. A profiterol jellemzően nem csillagcsövön keresztül érkezik a sütőlemezre. Mutatom.
4. Most bekapcsoljuk a sütőt 200 fokosra. Aztán visszatérünk a tepsink mellé egy kis pohárka vízzel, meg egy kis felvert tojással. Először a vízbe mártott ujjainkkal szépen lelapogatjuk a tésztahalmok tetejét, majd a tojásba mártva finoman (nem sok tojással, nehogy tocsogjon!) lekenjük őket.
5. Mehetnek a sütőbe 20-25 percre, mérettől függően. Nekem az vált be, hogy a sütési idő letelte után, amikor a hőt már lekapcsoltam, még bennhagyom a fánkokat. Egyébként sütés közben nagyon szeretem nézni, ahogy egyszer csak elkezdenek puffadni, és vagy négyszeres méretűekre nőnek.
6. Kihűlés után mehet a töltés: a tejszínt a mascarponéval és a cukorral felverjük, majd szintén keverés közben belecsorgatjuk a Baileys-t. A gombócok alját kilyukasztjuk, és habzsákból beléjük töltjük a krémet.
7. Csokiöntetet készítünk: felforrósítjuk a tejszínt, majd beletördeljük a csokit, és várjuk, hogy a kevergetésünk nyomán szépen elolvadjon, és az egész massza szép fényes, sötétbarna legyen. Tálalás előtt ezzel locsoljuk le a kis gombócokat.

Címkék

Süti