Karácsonyig kényelmesen végigtakaríthatod a lakást ezzel a programmal

  • 2017.11.19.
  • 7

Nem olyan régen a Facebookon megkérdeztem, kinek lenne kedve elkezdeni a 20 napos takarítóprogramot, amelyek lényege, hogy megszakadás nélkül, 20 nap alatt végigérünk a lakáson/házon, és persze nem dőlhetünk hátra utána sem, hogy na most már aztán semmi teendőnk tovább, de legalább abban biztosak lehetünk, hogy azokon a pontokon is rendet tettünk, ahova amúgy ritkán érünk el.
Kinek való ez a program? Azoknak, akiknek nincsen idejük/energiájuk arra, hogy több napot rászánjanak a folyamatos nagytakarításra, vagy nem annyira pöpecek, hogy naprakészen csilli-villi mindig a ház.
Kinek nem való? Azoknak, akik folyamatosan, átfogóan rendben tartják az otthonukat, vagy ha vannak is elmaradásaik, azt inkább szívesebben elvégzik egy szuszra.
Hogyan működik ez a program? Négy hétig, hétköznapokon haladunk a program szerint. Minden napra van egy feladatlap, amit előző este ki kell nyomtatni, majd másnap aszerint dolgozni. Ennek megfelelően, hogy holnap elkezdhessük a munkát, ki kell nyomtatni a lapot. Itt is van.
A letöltésért kattints ide!
Dátumot nem írtam a lapra, hogy bármikor elkezdhető legyen a program, de a jelen állás szerint a bal felső sarokba november 20. kerül.
A feladatunk annyi, hogy le kell ülni, és összeírni a hétfői feladatokat: a tennivalók listáját érdemes úgy kialakítani, hogy a “nemszeretem” dolgokat vesszük előre; ha azokat kipipálhatjuk (erre szolgál a kis négyzet a sor elején), máris elégedettebbek leszünk.
Az ebéd-vacsora részt illetően, értelemszerűen, ha senki nem ebédel otthon, nyilván nem kell ebédet főzni, viszont valószínűleg akkor meleg vacsora kerül az asztalra. Gondold végig, mit főzöl holnap, és annak megfelelően írd össze a vásárolni valók listáját. Nálunk pl. holnap karfiol krémleves lesz, meg mustáros csirkemell-szeletek párolt zöldséggel, illetve majonézes kukoricasalátával. Vacsorára pedig tortilla.
Takarítás: a konyhát vesszük előre, mert általában mindenkinél ez az otthon szíve, itt ül le az egész család, sőt, sokszor a vendégek is. Vagy ha nem, hát odalátnak. Akárhogy is, jó érzés, ha rendben van. Nem az a feladat, hogy az összes szekrényt pakold ki, tisztítsd meg és katonás rendben helyezd vissza a cuccokat, hanem a következők:
– mosogatás (akár géppel, akár kézzel)
– mosogató kitisztítása
– munkalap letörlése – innen tegyünk el minden felesleges tárgyat, ami akadályoz a munkában, illetve minden szemetet (rothadó fél citrom, hasonlók) dobjunk ki!
– szekrényajtók letörlése
– a szekrények tetejét is töröljük le
– a tűzhelyt töröljük le (ha ráégett valami, hát súroljuk…), a sütőt csak kívülről, egy másik nap feladata lesz a teljes sikálás
– a mikrót töröljük át, belül is
– mikroszálas törlőkendővel, kis ecetes vízzel tisztítsuk le a csempét
– ugyanezzel a világítótesteket is töröljük át.
A feladatokba bevonhatjuk a családot, kisebb-nagyobb gyerekek a felsorolt feladatok zömét el tudják végezni. A lényeg az, ha a gyerekekkel dolgozunk, ne szidjuk le őket, ha nem tökéletes a munkájuk, inkább dicsérjük, és mutassuk meg, hogy nézd csak, ha ezt még így csinálod, ennél is jobb lesz.
A zűrzavar felszámolása, na, ezt szeretni fogjuk, érzem! Elsőként a mosogató alatti szekrényt vegyük célba, ez az a hely, ahol észrevétlenül meghúzódnak sosem használt holmik, tisztítószerek, sőt, sokaknál, így nálunk is a szemetes is itt van. Pakoljunk ki mindent, és kíméletlenül dobjuk ki, ami nem kell. Ami marad, azt rendszerezzük kis dobozokba, kosarakba, és rendezetten pakoljunk vissza, persze, előbb töröljük ki a szekrényt. A szemetest tisztítsuk le kívülről.
Csak öt perc – és tényleg nem több, de ez is olyan feladat, ami esetemben például sokszor eszembe jut, de sokszor el is marad: a bejárati ajtó letörlése. Ecetes víz, mikroszálas törlőkendő.
Ne felejtsétek el holnap kinyomtatni az újabb lapot, jönnek az újabb feladatok – de gondoljatok csak bele, a húszból már egy napot le is tudtunk. Már csak tizenkilenc.

ITT írtam arról is, hogy milyen eszközöket érdemes használni, de ezzel kapcsolatban még teszek kiegészítéseket a következő napokban.

Címkék

Háztartás