MákszezON: nyiss habos mákossal!

  • 2017.11.06.
  • 2

Ahogy közeleg a tél, egyre jobban kívánjuk a mákos sütiket. Hamarosan elérkezik a bejgli, meg a flódni ideje is – addig szoktassuk magunkat ezzel a kis kecses habos mákossal. Óvatosan kell bánni a cukor adagolásával: a habcsókból nem nagyon lehet kispórolni, akkor nem lesz finom roppanós, viszont a töltelékbe éppen ezért nincs szükség sokra, mert különben borzasztó édes lesz a végeredmény. Hozzávalók a tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
2 ek tejföl
1 tk sütőpor
csipet só

A töltelékhez:
30 dkg darált mák
8 dkg porcukor
2 ek búzadara
2 dl tej
reszelt citromhéj (kandírozott narancshéj is lehet)
barack- vagy meggylekvár a töltelék alá

A tetejére:
4 tojásfehérje
20 dkg cukor
1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk: először a lisztet tesszük tálba a vajjal, a két tenyerünk között összemorzsoljuk, amíg már nem maradnak a keverékben nagyobb vajdarabok. Belekeverjük a porcukrot, a sütőpor és a sót, majd a tejföllel tésztává gyúrjuk. Nem kell pihentetni, egyből kinyújtjuk, és egy sütőpapírral borított 29 cm átmérőjű piteformába tesszük a tésztát, szépen felnyomkodva a perem felső széléig. Előmelegítjük a sütőt 180 fokosra, és kb. 15 percig elősütjük a tésztát.
2. Közben elkészítjük a tölteléket: összekeverjük egy edényben a mákot, a porcukrot, a búzadarát, a citromhéjat (kandírozott narancshéjat), felforraljuk a tejet egy kis lábasban, majd beleöntjük ezt a keveréket, és jó alaposan elkeverjük.
3. Az elősütött tésztára kenünk egy kis lekvárt, belesimítjuk a tölteléket, és még öt percre visszatoljuk a sütőbe.
4. A tojásfehérjékből a cukorral habot verünk, olyat, ami fényes, már nem folyik, de még nem is túl kemény. Habzsákba töltjük, amire fél centis nyílást vágunk, majd csúcsokat nyomunk a máktöltelékre.
5. Mérsékeljük a sütő hőmérsékletét 110 fokosra, és 35 percre még egyszer visszatoljuk a sütit.

Címkék

Süti Torták