Vásárhelyi lakodalmas perec. Vigyázat, függőséget okoz!

  • 2017.09.21.
  • 6

Amikor nemrég egy ismerősöm megkínált ezzel a perecnek nevezett karikával, ránézésre nem fűztem hozzá különösebb várakozást, és aztán jól meg is lepődtem. Alig bírtam abbahagyni. Mi a neve ennek? Kérdeztem hökkenten az első falat után.
– Vásárhelyi lakodalmas perec -felelte ismerősöm.
Lakodalmas??? Perec??? Jó ég… – gondoltam magamban, és elképzeltem, ahogy a kis Szabó Katica esküvője előtti héten összejönnek az asszonyok, hogy megsüssék a süteményeket, ahogy az egy igazi lagzi előtt dukál. Sorra veszik, hogy mit, melyik napra ütemezzenek, a sósakat, az édeseket. A Gizike bevállalja a cukros perecet, a Koltai néni meg megcsinálja a grillázstortát, mert azt mindig ő szokta. Bele sem gondoltak még abba, mi lesz, ha egyszer majd Koltai néni átadja lelkét az ő Teremtőjének, ki is fogja majd utána csinálni a grillázstortákat a falubeli lányok esküvőjén – ideje lenne már, hogy maga mellé vegyen valakit, akit megtanít ennek a rettenetes fognyűvő édességnek a készítésére. És akkor begyúrják a lakodalmas perec tésztáját – jó zsíros élesztős tészta, nem is kel meg igazán, épp csak egy picit, a sok zsírtól meg jó ropogós marad még egy hét múlva is.
Húsz kiló lisztből készítik, mert hát lesznek vagy kétszázan, annyi ember meg sokat ropogtat a bor meg a sör mellé… Aztán körbeülnek tizennégyen, mindenki szakít a tésztából, a két tenyere között kisodorja, “gilisztázza”.A mutatóujja körül gyűrűt formáz belőle, márt hát ezért lakodalmas, mert gyűrű alakú. Meg is formázzák azt a közel háromezer darabot mintegy másfél-két óra alatt. Ahogy egy tepsi betelik, már megy is a sütőbe. Gyorsan kisül, még jó, hogy ennyien hamar összedobnak egy újabb tepsire való adagot…
Közben megtárgyalják, mi a helyzet a faluban, ki halt meg, ki lett beteg, kit hagyott el a férje/felesége, és mire a perecek elkészülnek, mindenki tud mindent. Ahogy kell.
No de nézzünk egy háztartási mennyiséget; Ha fél kiló lisztből készítjük, akkor négy embernek egy filmre elég. Ha azt akarjuk, hogy maradjon másnapra is, akkor egy kilóból álljunk neki. Ebben az esetben az anyaghányad a következő:
1 kg liszt
40 dkg zsír (mangalaica, kacsa, liba – de SEMMIKÉPP SEM MARGARIN!!!)
5 dkg élesztő
1 dl tej
2 tojás
1 ek cukor
1 ek só

A tejet tegyük egy kis edénybe a cukorral, és langyosítsuk meg. Morzsoljuk bele az élesztőt, és hagyjuk, hogy felhabosodjon a tej tetején.
Egy mély tálba öntsük bele a lisztet, keverjük el benne a sót. Adjuk hozzá a zsírt, és a két tenyerünk között morzsoljuk addig, amíg el nem oszlik. mehet hozzá a tojás és az élesztős tej, és gyúrjuk össze.
A fenti képeken látható módon formázzunk gyűrűket a tésztából, és sorakoztassuk tepsire.
180 fokon, légkeveréses üzemmódban süssük meg a pereceket. Kb. 12-15 perc kell hozzá.

Egyes nézetek szerint le kell kenni a pereckék tetejét tojással, de finomabb, ha nem tesszük meg ezt. Ropogósabb.Gyertek a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni...