A gyerekkor vége: amikor meg kell tanulnod mosni

  • 2017.05.23.
  • 1

A felnőtté válás folyamata rögös út, amely során elengedhetetlen, hogy a fiatal leváljon szüleiről. Ezt a szülőknek is tudomásul kell venniük, nem szabad önző módon magukhoz kötni a gyereküket, mert így a további fejlődésben gátolják őt. A legjobb, amit tehetünk, hogy elengedjük őket, ha szükségük van ránk, ott vagyunk, de hagyjuk, hadd vívják meg a maguk csatáit, és nem akarjuk helyettük megnyerni mindet, “nehogy szegény veszítsen, és ne tudja feldolgozni a kis lelke”.
Kell, hogy veszítsen. Kell, hogy néha pofonokat kapjon. El kell esnie néha, hogy megtanuljon felállni. Ám ha mindig odaugrunk, elrántjuk a pofon elől, elkapjuk, mielőtt elesne, vagy épp nem hagyjuk veszíteni, nagyon fontos tanulságoktól fosztjuk meg, és ugyanazt a leckét később kell majd bepótolnia, sokkal magasabb áron.
A gyerekeim közül kettő már nem lakik velünk, nagyobbik lányom, Nóri teljesen önálló, dolgozik, mellette most kezdi az egyetemet, tervei, céljai vannak, amelyek felé szépen halad. Családunk kettes számú gyermeke, Bálint szeptemberben repült ki, ő a pécsi egyetem jogi karának nappali tagozatos hallgatója lett, így tehát még függ tőlünk, mégis, a mindennapi élet feladataiból sokkal több hárul rá: magának kell ételről gondoskodnia, és a tiszta ruha sem az én gondom többé. Bár a nevelésük során mindig törekedtünk arra, hogy minél több területen önállóak legyenek, a mosógép használatát nem kellett elsajátítaniuk, így aztán, amikor Bálint elköltözött, eleinte nagy csomó szennyessel tért haza, kimostam, megszáradt, visszavitte, és kitartott addig a tiszta ruha, amíg újra haza nem jött. Aztán egyre ritkábban jött, annyi ruhája már nem volt, ám a lelemény felülkerekedett a problémán: egyik haverja anyukáját kérte meg, hogy mossa ki a cuccait. Az anyuka – ismeretlenül is, ezúton is köszönöm a segítséget – két vagy három alkalommal is megtette Bálintnak ezt a szívességet, amire azonban én már összeráncoltam a szemöldököm, hogy fiam, ez így nem lesz jó. Ez elment egyszer, legfeljebb kétszer, de rendszert nem lehet belőle csinálni. Nincs a kollégiumban mosógép? – De, van – mondta Bálint, de hozzátette, fogalma sincs, hogyan működik. – Akkor ballagj le a mosókonyhába – mondtam, – küldj fényképet a gépről, és segítek.
Akkor keletkezett az alábbi beszélgetésünk, amelyben nyomon követhető, hogy a gyermek megtanult mosni. Úgyhogy mosás – pipa.

Nektek mi volt a legnehezebb a szülőkről való leválás során?
Gyertek a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni...

Címkék

Gyereknevelés