Szendvics helyett: mozzarellás polentakorongok

  • 2017.04.17.
  • 9

Családunkban is van már, akiről kiderült, hogy kerülnie kell a lisztes ételeket; nem egyszerű feladat ez neki. Aki valamilyen táplálékra érzékeny, vagy allergiás, annak sokkal inkább előre kell gondolkodnia az étkezéseit illetően, mint annak, aki beugorhat egy étterembe, kávézóba, boltba, és ehet egy szendvicset, egy sütit, bármit, ami az étlapon szerepel.
A minap megemlítettem a Facebook-oldalamon, hogy szóvá tettem egy cukrásznak, aki azt hirdeti magáról, hogy gluténmentes édességeket készít, hogy ha ez valóban így van, akkor a roletti, meg az Oreo keksz hogy kerül a süti tetejére? Erre az volt a válasz, hogy ja, hát az nem gluténmentes, de a többi alkotóelem igen.
Nem szabad ezzel játszani. Vannak, akik egy bizalommal elfogyasztott rolettitől befulladnak, ha az mégsem gluténmentes. Az én lányom szerencsére nem, viszont az arcán megjelennek a következmények. Kellemetlen. Hát ezért aztán kísérletezem én is gluténmentes ételekkel, ezek közül az egyik ez a kukoricadarából készült kis szendvicsféle.
Hozzávalók:
2 dl víz
1,5 dl tej
1 kk só
13 dkg kukoricadara
4 dkg vaj
A tetejére:
8 tojás
2 nagy mozzarella golyó
paradicsomszeletek
bazsalikomlevél

A sütőt melegítsük elő légkeverésen 210 fokosra.
Egy fazékban tegyük fel a tűzhelyre a tejet, a vizet és a sót. Amikor forr, öntsük bele a kukoricadarát, és addig kevergessük folyamatosan, amíg nagyon be nem sűrűsödik. Hideg vízzel kiöblített tepsiben terítsük szét a masszát, 1 cm-nél kicsit vékonyabban. Még melegen szaggassuk ki egy pogácsaszaggatóval, hogy a maradék részeket könnyen össze lehessen újra gyúrni, teríteni, szaggatni. Amíg el nem fogy.
Egy szilikon muffinformát ( vagy jól kivajazott hagyományosat) tegyünk tepsibe, és a muffinforma mélyedéseibe törjük a tojásokat. Sózzuk meg mindegyiket, és a tepsibe annyi forró vizet töltsünk, hogy a muffinforma pereméig érjen. Tegyük sütőbe a tepsit, és nagyjából tíz perc alatt süssük meg a tojásokat.
Amíg a tojások sülnek, kevés zsiradékon pirítsuk meg a polentapogácsák mindkét oldalát.
Következik az összeállítás: egy polentapogácsára helyezünk egy szelet mozzarella sajtot, arra egy tojást, arra paradicsomszeletet, a tetejét pedig bazsalikomlevéllel díszítsük.

Egyszerű, finom. Próbáljátok ki a polentát, jó kis alapanyag.
Gyertek a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni...