Sült gyökérzöldségek rozmaringgal

  • 2017.01.09.
  • 7

Ha nem akarsz megint rizst vagy krumplit enni a húshoz, próbáld ki a sült gyökérzöldségeket. Kis balzsamecettel, olívaolajjal, sóval, rozmaringgal – és nemcsak köretnek, de önmagában is nagyon finom. A recept nem szentírás, nyugodtan lehet variálni annak megfelelően, éppen mihez van kedvünk, vagy milyen zöldségeket kapunk.Amit most én felhasználtam:3 kisebb cékla4 szál sárgarépa2 szál fehérrépa1 zellergumó3 viszonylag kicsi édesburgonya1 fej fokhagyma3 fej lila hagyma1 szál póréhagyma1 ek szárított rozmaring (a friss még jobb, abból néhány ágat dobjunk a zöldségek közé)balzsamecetolívaolajsóA zöldségeket megpucoljuk, és feldaraboljuk: a répákat és a póréhagymát kicsit vastagabb karikákra, a többi zöldséget nem kifejezetten matematikai értelemben vett kockákra, a lila hagymákat cikkekre vágjuk. A fokhagymagerezdeket kiszabadítjuk a héjukból.Előmelegítjük a sütőt 190 fokosra.Az összes zöldséget a tepsibe szórjuk, megsózzuk, megszórjuk a rozmaringgal, meglocsoljuk olívaolajjal és balzsamecettel – úgy nagyjából fél-fél decivel. Jól átforgatjuk az egészet, hogy mindenhova jusson az ízesítőkből.Aláöntünk úgy 1 dl vizet, és betoljuk a sütőbe. 1 órán keresztül sütjük úgy, hogy időnként átkeverjük, és ha a lé elfogy alóla, kis vizet mindig utánaöntünk. De épp csak egy kicsit, hogy a zöldségek nehogy leégjenek.Nekem langyosan ízlik a legjobban.Gyertek a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni...