Paleo szedertorta

  • 2016.08.18.
  • 2

Érik a szeder, egyúttal gyorsan meg is romlik. 2-3 napon belül fel kell használni, különben már csak a cefrébe jó, már aki gyűjtöget ilyesmit. Ehhez a tortához érdemes felfőzni a gyümölcsöt, mert ha csak nyersen turmixoljuk bele, előfordulhat, hogy már másnap erjedt ízét érezzük. Jobb megelőzni a bajt.Hozzávalók a tésztához:4 tojás3 ek nyírfacukor10 dkg kókuszreszelék1 ek kakaópor (20-22 százalékos)késhegynyi szódabikarbónaA szederhabhoz:30 dkg szedernyírfacukor5 dl cocomas (kókusztejszín)2 dkg zselatinA díszítéshez:szederszemekElőször is főzzük fel a szedret annyi nyírfacukorral, hogy ne legyen túl savanyú, és főzés közben oldjuk fel benne a zselatint (elkeverhetjük egy kevés vízzel, mielőtt a szederhez adjuk).Süssük meg a tésztát: melegítsük elő a sütőt 180 fokosra, és egy 26 centis tortaforma aljába tegyünk sütőpapírt. A tojásokat üssük egy edénybe, adjuk hozzá a nyírfacukrot, és kézi robotgéppel habosítsuk 5-6 percig. Szép magas habot kell kapnunk. Villámgyorsan keverjük hozzá a szárazanyagokat, azaz a kókuszreszeléket, a kakaóport és a szódabikarbónát. Szilikonlapáttal keverjük át, de gyorsan, mert a kókuszreszelék magába szívja a tojáshabot. Öntsük a masszát a formába, és kb. 20 perc alatt süssük meg.A cocomast felhasználás előtt 20 perccel tegyük fagyasztóba, hogy habbá tudjuk verni. Ha megfelelően lehűlt, verjük fel, majd adjuk hozzá a kihűlőben levő szederpürét. Fontos, hogy ne legyen még kocsonyás, mert a zselatinnak a teljes habot kell majd megkötnie. Egyenletesen keverjük el, hogy ilyen szép színe legyen, mint a képen.Vágjuk félbe a tésztánkat, az alsó lapot tegyük tortatálra, vegyük körül tortagyűrűvel. Öntsük a massza felét a lapra, tegyük rá a másik lapot, jöhet a krém másik fele, és tegyük hűtőbe dermedni a tortát.Amikor megdermedt, díszítsük a szederszemekkel.