Torta della nonna

  • 2016.07.24.
  • 6

Nagyi tortája. Amikor először elolvastam a receptet, úgy gondoltam, ez a süti annyira egyszerű, hogy az már túlzás. Egy sima citromhéjas vaníliakrémes pite, könyörgöm, a huncut olaszok mégis olyan dallamos nevet adtak neki…Aztán elkészítettem. Megkóstoltam. És mindent értek. Megérdemli a nevet.Hugh Fearnley-Whittingstall (tudjátok, a riverkátidzsos) írt egy könyvet Három jó dolog a tányéron címmel, amelyben egy-egy receptben három ízt hoz össze, ami szerinte tökéletes egységet alkot. Nos, ez a sütiis ilyen, három egység: a citromos vaníliakrém, a vajas tészta (pasta frolla), és a fenyőmag. Olvastam olyan recepteket, amelyek szerint a fenyőmag elhagyható, de szerintem nem az. A mandula nem pótolhatja azt az ízt, amit a fenyőmag ad.Persze, az olaszoknak könnyű, náluk nincs olyan horror ára a fenyőmagnak, mint nálunk. Azért igyekezzünk, hogy minden falatra jusson legalább egy darab.A hozzávalókat 29-30 centi átmérőjű pitetálra méreteztem.A tésztához (pasta frolla):30 dkg liszt8 dkg porcukor15 dkg vaj1 tojás2 tojássárga1 citrom héjaA krémhez:1 l zsíros tej8 tojássárga7 dkg keményítő15 dkg cukorfél vaníliarúd kikapart magjai1 citromA tetejére:5 dkg fenyőmagporcukor1. A tésztához a puha vajat elkeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a tojást és a sárgákat, majd a lisztet, a reszelt citromhéjat, és összedolgozzuk a tésztát. Folpackba csomagoljuk, majd egy jó órára hűtőbe tesszük.2. Elkészítjük a krémet: a tejet egy deci kivételével feltesszük melegedni. Beledobjuk a vaníliát.2. Egy kis műanyag edényben összekeverjük a tojássárgákat a cukorral és a keményítővel, hogy könnyebben dolgozhassunk, beleöntjük azt az egy deci tejet, amit kihagytunk a lábasból.3. Amikor forr a tej, besűrítjük a keményítős keverékkel, amint a sűrűsödés megtörténik, le is vesszük a tűzhelyről, és hozzáadjuk a citromhéjat és -levet. Ha befedjük folpackkal, megakadályozzuk a “bőrösödést”, de nekem fenntartásaim vannak a folpack és a forró krém érintkezésével kapcsolatban. Inkább legyen bőrös, ha úgy adódik – de ha gyakran kevergetjük a krémet, nem lesz az.4. Lisztezett gyúrólapon nyújtsuk ki a tészta kétharmadát, helyezzük az előkészített piteformába. Öntsük bele a krémet, majd a tészta kinyújtott maradék részével fedjük be. Szórjuk meg a fenyőmagokkal, próbáljuk kissé belenyomkodni a tésztába, ez jól hangzik, nekem nem megy. Visszaugrik a tészta.Na mindegy, tegyük a piténket 175 fokos sütőbe (alsó-felső sütés), és úgy 23-40 perc alatt süssük meg.Hagyjuk kihűlni, a krém úgy áll össze igazán.

Címkék

Süti Desszertek