Cseresznyés galette

  • 2016.06.14.
  • 3

A galette (galett)a franciák pitéje, na de persze, hogy már az ókorban is. Vagy még régebben, ki tudja.Hiszen semmi extra, tészta és töltelék, aztán megsütjük, akár lepénynek is nevezhetnénk, de jó, rendben, mondjuk azt, hogy galette. Jobban is hangzik.Nyilvánvalóan számtalan variációja létezik, most cseresznyéset készítettem, mert a héten cseresznyés (és meggyes) sütikkel örvendeztetjük meg a kávézók vendégeit, persze nem mindenki örül, mert vannak, akik minél előbb szeretnék újra látni az ő kedvenc karamellás sajttortájukat. Például.De vissza a galette-hez: egyszerű, nagyszerű, lehet sós, édes, bármilyen. Arról érdemes gondoskodnunk, hogy a töltelékünk nagyon ne eresszen levet, mert az azért az élvezeti értéket ronthatja; így a cseresznyés tölteléket én felfőztem, és a levet keményítővel fogtam meg.  Na de mindjárt elmondom részletesen.A tészta:10 dkg vaj20 dkg liszt1-2 ek tejföl3 dkg porcukor1 tk sütőporcsipet sóA töltelék:1 kg cseresznyecukorfahéjkb. 3 dkg keményítőElőször a tölteléket készítjük el: ahogy mondtam fentebb, a cseresznyét lábasba tesszük, meghintjük ízlésünk szerinti cukorral, fahéjjal, és amikor már levet eresztett és egyértelműen forr, a keményítőt kis tálba mérjük, teszünk rá 2 ek cukrot, elkeverjük, kis vízzel csomómentesre keverjük, majd folyamatos keverés mellett a cseresznyéhez adjuk, így besűrítjük.Összeállítjuk a tésztát: a lisztet tálba mérjük, rákockázzuk a hideg vajat, és a két tenyerünk között addig morzsolgatjuk, amíg nagyjából egynemű keveréket nem kapunk. Hozzáadjuk a porcukrot, a sütőport, a sót és annyi tejfölt, hogy jól gyúrható, nem ragacsos tésztát kapjunk. Kinyújtjuk.3. Akkorára nyújtjuk, amekkorára a tészta engedi, és egyből sütőpapírra is tesszük a tésztát. Ez azért fontos, mert ha rátesszük a tölteléket, akkor már meg nem mozdítjuk az egészet, ha nincs alatta papír. Szóval, először sütőpapírra, majd a közepére halmozzuk a tölteléket.4. Körben felhajtjuk a tészta széleit, és akár mát át is húzhatjuk a papírnál fogva a tepsire.5. Szebb lesz a süti, ha lekenjük felvert tojással, megszórjuk darabolt dióval, és fahéjas kristálycukorral.806. Süssük meg a galette-et 180 fokon 25-30 perc alatt, a lényeg, hogy szép piros legyen.

Címkék

Süti Desszertek