Tízperces mini kuglóf

  • 2016.02.11.
  • 9

Ti is összevásároltok ilyen-olyan sütési kellékeket, hogy aztán a következő tíz évet valamelyik konyhaszekrény alján töltsék? Ó, nem vagytok ám egyedül. Van ilyen kis jópofa szilikon hatos minikuglóf forma is valahol? Vagy kettő is? Na, akkor most vegyétek elő.A recept már szerepelt a blogon, normál méretű kuglófot sütöttem a masszából. Ugyanez a mennyiség 15-18- mini kuglófra elég, attól függően, mennyire tömjük meg a mélyedéseket.Erről a formáról van szó:Ha csak egyet vettünk annak idején, akkor több körben kell megsütnünk a sütiket, ha többet, akkor talán egyszerre meglesz az összes.Hozzávalók:5 tojás25 dkg cukor 20 dkg liszt1 cs. sütőpor1 dl olaj1 dl tej1 púpozott ek kakaópor (cukrozatlan)A csokiganache-hoz:15 dkg étcsoki1,5 dl habtejszínEredetileg a recept úgy szól, hogy a fehérjét külön fel kell verni, de én nem szoktam. Pontosan ugyanolyan jó eredmény érhető el, ha az egész tojásokat a cukorral, gépi habverővel, magas fokozaton legalább öt percig verjük, és egy tállal kevesebbet is koszolunk. Tehát:Előmelegítjük a sütőt 180 fokosra, és kivesszük belőle a rácsot (szilikonos formánál így kell).A tojásokat a cukorral nagyon habosra keverjük, 5 percig legalább. Utána belekeverjük a lisztet, a sütőport, az olajat és a tejet. A massza felét külön vesszük, és belekeverjük a kakaóport, a fehér tésztába meg dobálhatunk kandírozott narancshéjat.A szilikonos formát vagy formákat a sütő konyhapultra helyezett rácsára tettem, ugyanis a megtöltött formát már nem ajánlatos emlegetni, könnyen pórul járhatunk. A formákat majdnem félig megtöltjük a fehér masszával, majd teszünk rá annyit a kakaósból, hogy azért ne legyen tele a mélyedés, mert a tészta nőni fog sülés közben. Valami kis pálcával, késsel kissé összemárványozzuk a kétféle masszát.A rácsot a formákkal együtt a sütőbe helyezzük, és úgy 25 perc alatt megsütjük.Amikor kihűltek a minikuglófok, kivesszük őket a formákból. Jöhet a csokizás.Forrósítsuk fel a tejszínt, majd tördeljük bele az étcsokit (ekkor már nehogy főzzük ám!), és kevergessük addig, amíg szép, fényes, egynemű sötétbarna masszát nem kapunk. Ha hagyjuk hűlni a ganache-t, egyre sűrűbb, vastagabb lesz. Döntsük el, hogyan szeretnénk, és vonjuk be a kis sütiket. Díszítsük akárhogy: kandírozott narancshéjjal, kókuszreszelékkel, pisztáciával, apró cukorgyönggyel. Vagy nem is kell. Ezek nélkül is irgalmatlanul jó.