Csokis maceszgolyó " gyors édesség sütés nélkül

  • 2015.11.23.
  • 1

Ilyen kis sütigolyókat sokféle alapanyagból elő lehet állítani, mégis, valamilyen oknál fogva a kókuszgolyó a legelterjedtebb. Én sokszor készítek maradék piskótából, mert hát nálam keletkezik ilyesmi is, hiszen cukrász volnék. Na de most maceszből, azaz pászkából gyúrtam golyókat, az ötletet Fűszeres Eszter szakácskönyvében láttam még régen, a pászkát meg valakitől kaptuk pár hete, és mivel csak úgy magában nem fogy, gondoltam, legyen belőle süti.Na de mondok először pár szót a maceszről. Pászkának is nevezik, a zsidóság kovásztalan kenyere, csak lisztből és vízből készül. Pészah ünnepén van kimondott szerepe a vallásban: ez az ünnep az Egyiptomból való kivonulás emlékét őrzi, amikor a tíz csapást követően a zsidóknak olyan sietve kellett elhagyniuk a rabszolgaság földjét, hogy még a kenyérnek sem volt ideje megkelni. Innen az ünnepen a kovásztalan kenyér, amelynek érdekessége, hogy a liszt és a víz keveredését követően 18 percen belül sütőbe kell kerülnie, mert aztán már erjedésnek indulhat a tészta.Nos, nálunk jellemzően nincs macesz, most mégis hozzánk keveredett egy dobozzal. Ami megmaradt belőle – úgy 25 dekányi, azt ledaráltam, és összekevertem a következő hozzávalókkal:10 dkg olvasztott vaj10 dkg olvasztott étcsokiaszalt gyümölcsök vegyesen (sárgabarack, papaya, kandírozott narancshéj, meggy), aprítógéppel összeaprítvapár evőkanál rumfél dl kávékis narancslé1 tk fahéj3 kardamom mag összetörveMiután összekevertük a hozzávalókat, kicsit állni hagyjuk, hogy a macesz magába szívja a folyadékot. Aztán diónyinál valamivel nagyobb gombócokat formázunk a masszából; én olvasztott fehér csokit tettem a tetejükre, meg egy-egy aszalt papaya kockát.Ugyanúgy számtalan módon készíthető, mint a kókuszgolyó, bátran kísérletezzetek. Nagyon finom.