A legjobb halas pizza

  • 2015.10.25.
  • 6

Mivel a hétvégén két gyerekkel többen voltunk a szokásosnál, nem tudtam jobbat kitalálni, mint hogy vasárnap legyen pizza. Ez a vasárnapi boltbezárás engem nem érintett érzékenyen, sőt, valamiféle örömöt érzek, amikor azt látom, hogy üres a Tesco parkolója, mégis, annyiból hátrányt szenvedünk, hogy mivel nekem a szombat is rendes munkanap, néha még tovább is dolgozom, mint egyébként, nem készülök fel időben a vasárnapi ebédre. Úgyhogy vasárnap azt esszük, ami van. Mivel most volt mindenféle sonka, szalonna, konzerv hal, füstölt makréla, sajtok voltak fellelhetőek a hűtőben, na meg mindig van liszt és élesztő, továbbá itt volt négy nagy étvágyú kamasz fiú, plusz mi, a többiek – nem nagyon láttam más megoldást, mint a pizza.És a szokásoson kívül sikerült valami olyasmit alkotni, amit szeretnék megörökíteni, hogy ha újra a világ legjobb halas pizzáját akarnám enni, akkor ezt a receptet kell elkészíteni. A képen jobbra látható, még sütés előtt.Szóval, a tészta az általában használt pizzatésztám, amelyről még régesrég itt írtam. A focacciáról meg itt, ami majdnem ugyanaz.No de, a lustábbak kedvéért – és közéjük tartozom magam is -, hogy ne kelljen kattintgatni, ide citálom a receptet, amely 4-6 személyre így szól:2,5 dl meleg víz50 dkg liszt2,5 dkg élesztő1 ek só 2 ek olívaolajItt épp habot ver a “kicsi”.Mióta van nekem egy fantasztikus Kitchen Aidem, mindent ő dagaszt, én csak annyit teszek, hogy az élesztőt felfuttatom a meleg vízben. A többi hozzávalót belemérem az üstbe, ráöntöm az élesztős vizet, és összedagasztatom.Régebben minden kelt tésztát a kenyérsütőgéppel gyúrattam össze, a felsorolás sorrendjében tettem az üstbe a hozzávalókat, és nagyjából 10 perc munka után kapcsoltam ki a gépet.Kézzel sem nagy kunszt ezt összegyúrni, ebben az esetben öntsük egy tálba a lisztet, alakítsunk ki a közepében mélyedést, öntsük bele a langyos vizet, ebbe tegyük az élesztőt. Ha felfutott, adjuk hozzá a sót és az olajat, és gyúrjuk, gyúrjuk, amíg szép, egynemű tésztát nem kapunk.Minden módszer esetén érvényes: hagyjuk duplájára kelni a tésztát (30 -40 perc).A megkelt tésztát szedjük két nagy gombócba, gyúrjuk át őket, és újabb 10-15 percre hagyjuk békén, hogy a sikérszálak megnyúlhassanak, és könnyebb legyen kinyújtani őket. Mostanában már nem kör, hanem minél nagyobb téglalap alakú pizzákat készítek, és a nagy cukrászsütőmben sütöm meg őket egyszerre.  A recept szerint a megpakolt tésztákat 220 fokon 15 perc alatt kell megsütni – ez a háztartási sütőkre vonatkozik.Na, de most jön a lényeg: a legjobb halas pizza.Tehát, a kinyújtott tésztára került:szeletelt lila hagyma tejföl sóval és borssal ízesítvelecsöpögtetett konzerv tonhalszardellafilé darabokra tépkedvefüstölt makrélafilé kézzel darabolva (az Aldiból, újdonság, nagyon ízlik)olívabogyókrémfehér sajtMindent a tésztára szórtam és ment a sütőbe. Még hogy a halhoz nem megy a sajt… ez a sós feta-szerűség igenis megy! Az utolsó szeletet sikerült elcsípni egy fotó erejéig az egyik srác kezében.