Kócos kis Rákóczi túrós

  • 2014.02.21.
  • 5

Rákóczi túrós torta számtalan variációban van fent a neten. Nekem az volt a feladatom, hogy a jólfésült, esetenként túl szép változatokhoz képest valami kis kócosat készítsek.Hozzávalók:15 dkg liszt5 dkg vaj5 dkg cukor1 tojássárga1 púpozott ek tejföl1 tk sütőporcsipet sóA töltelékhez:50 dkg túró20 dkg tejfölcukor ízlés szerint (kb. 15 dkg)2 tojássárga1 púpozott ek búzadara1 citrom reszelt héjaA habhoz:3 tojásfehérje18 dkg cukorsárgabaracklekvár1. A sütőt előmelegítjük 180 fokosra.2. Összeállítjuk a tésztát: a lisztet egy tálba öntjük a sütőporral és a csipet sóval együtt, majd rádobjuk a vajat, és a két tenyerünk között addig morzsolgatjuk, amíg nagyjából egynemű keveréket nem kapunk. Hozzákeverjük a cukrot, majd a tojássárgával és a tejföllel összegyúrjuk. Kinyújtjuk nagyjából 28 centis körré, és sütőpapírral borított tepsibe tesszük, majd kb. 10 percig elősütjük – ne barnuljon, maradjon fehér!3. Amíg a tészta sül, összerakjuk a tölteléket: én a túrót a tejföllel botmixerrel szoktam átkeverni, hogy ne legyen rögös a túró – bár bevallom, engem nem zavarna, ha rögös lenne, hiszen azért túró; na de ennyi elegancia hadd legyen ebben a sütiben. Hozzáadjuk a többi belevalót, és robotgéppel elkeverjük. Az elősütött tésztalapra öntjük úgy, hogy lehetőleg ne csorogjon le róla. Számoljunk azzal, hogy a massza kicsit magától is terülni fog. Süssük kb. 15 percig.4. Jöhet a fehérjehab. Keressünk egy olyan fém vagy üveg tálat, amelyben majd fel tudjuk verni a habot, de gőz fölött. Azaz, egyúttal van hozzá egy akkora lábasunk is, amelybe kétujjnyi vizet teszünk, és úgy bele tudjuk rakni a fehérjés edényt, hogy annak az alja nem ér bele a vízbe. Ez nagyon fontos. Forraljuk fel ezt a bizonyos kétujjnyi vizet, majd tegyük rá a lábasra a fehérjés edényt, és kezdjük verni – és géppel szoktam, nem kézi habverővel. Amikor már jó habos a fehérje, egyben öntsük bele a cukrot, és most addig verjük, amíg meleg, tömör, hófehér habot nem kapunk. Ha már ilyen, akkor zárjuk el a hőt, vegyük le az edényt a lábasról.5. A közben megsült töltelékre kanállal rakjunk halmokat a fehérjéből, de előtte a sütő hőmérsékletét vegyük vissza 110 fokra. Ezen a hőfokon szárítsuk a fehérjét kb. 40 percig.6. Ha kész, botmixerrel turmixoljuk át a baracklekvárt, és habzsákból csorgassuk a habhalmok közé.Hasonló bejegyzések:Rákóczi túrós újragondolvaKaramellás sajttortaRizskoch, rizskók, rizsfelfújtEgy jó süti hétvégére: citromkrémes máktorta