Fahéjas almatorta " avagy van élet az almás pitén túl!

  • 2014.02.17.
  • 4

Almából fantasztikus pitét lehet ugyan sütni, de azt javaslom, tegyetek egy próbát ezzel a tortával – elképzelhető, hogy egy időre maga mögé utasítja a nagy klasszikust. Épp ma kérték tőlem a receptet, és ekkor jöttem rá, hogy én ezt itt a blogon még nem is tettem közzé. Most pótolom.Hozzávalók a tésztához:8 dkg cukor1 tojás5 dkg puha vaj16 dkg liszt1 kk sütőporA töltelékhez:6 közepes alma4 dl muskotály, vagy valamilyen édes fehérbor3-4 ek cukor4 dkg keményítőfél vaníliarúd kikapart magjai, vagy 1 kk vanília kivonat1 kk fahéjA tetejére:4 dl tejszín5 dkg porcukor2 cs. habfixálófahéjjal összekevert porcukor a szóráshoz1. A tésztához gépi habverővel kihabosítjuk a tojást és a cukrot, majd belekeverjük a puha vajat, illetve a lisztet és a sütőport. Kézzel összegyúrjuk, gombócot formálunk belőle, és fél órára hűtőbe tesszük.2. Addig megpucoljuk, és 1×1 centis kockákra vágjuk az almát. 3 dl fehérborral és 3 ek cukorral, illetve a vaníliával és a fehéjjal főzni kezdjük, amikor már forr, és puhul az alma, de nem túl puha – mert nehogy szétfőzzük ám! – gyorsan összekeverjük a keményítőt és a maradék evőkanálnyi cukrot a maradék 1 dl borral, és ezzel besűrítjük az almát. Kész, zárjuk el a hőt.3. Melegítsük elő a sütőt 170 fokosra. Vegyünk elő egy 28-29 centis kapcsos tortaformát (borítsuk sütőpapírral), illetve a tésztát a hűtőből, és nyújtsuk ki utóbbit úgy, hogy a tortaformának ne csak az alját fedje, hanem legyen körben kb. 4 centi magas pereme is. Öntsük az almatölteléket a tésztába, és süssük  35-40 percig, amíg a tészta szép piros nem lesz. Hagyjuk teljesen kihűlni.4. Verjük fel a tejszínt a porcukorral és a habfixálóval, majd rendezzük el a torta tetején, és végül szórjuk meg a fahéjas cukorral.Hasonló bejegyzések:Az élet bölcsességeAzért az élet él – a farm egyéb híreiNa, csak még egy paleo…! Almás-mákos tortaAlmás-mákos paleo süti