Karácsonyi ajándékötlet: szaloncukor saját kezűleg

  • 2013.12.10.
  • 3

Gondoltátok volna, hogy a szaloncukor magyar jellegzetesség? A hazai cukrászok a XIX. század első harmadában kezdtek foglalkozni a sztaniolpapírba burkolt édesség gyártásával, amely akkor még kizárólag fondantcukorból készült – aki még emlékszik rá, ilyen volt a régi konzum szaloncukor.A magyar karácsonyfák elmaradhatatlan díszítőelemét házilag is elkészíthetjük, ennek több előnye is van; egyrészt, tudjuk, hogy pontosan mit rejt a csomagolás, másrészt kedvünk szerint alakíthatjuk az ízeket, harmadrészt pedig a gyerekekkel közösen kézműveskehetünk, az eredmény garantáltan mindenki örömét szolgálja majd.Ajándékba is adható, kis fém dobozban, kollégáknak, ismerősöknek, akiknek tényleg csak úgy jelképesen szeretnénk kedveskedni, szerintem tökéletes. Nagyobb ajándék mellé kísérőként is jó, kuriózum.Aszalt gyümölcsös szaloncukorHozzávalók kb.  30 darabhoz:50 dkg aszalt gyümölcs vegyesen (lehet sárgabarack, szilva, papaya, ananász, mangó, vörösáfonya, mazsola)A bevonathoz:20 dkg fehér csoki2 ek étolajAz aszalt gyümölcsöket késes robotgépben apróra vágatjuk (nem kell pépesíteni, jobban néz ki a masszánk, ha kis darabokban maradnak a gyümölcsök), vagy késsel nagyon kicsire vágjuk, a csokit gőz fölött (vagy mikróban) felolvasztjuk, belekeverjük az olajat. A masszából szaloncukor méretű, alakú darabokat formázunk, beleforgatjuk a csokiba, és rácsra tesszük dermedni. Dermedés után csomagolhatjuk: a kiválasztott papírból kb. 10×14 centis téglalapokat vágunk, ezekbe tekerjük a cukrokat. Célszerű olyan csomagolót választani, amely nem zsírosodik át.Marcipános-sárgabarackos szaloncukorHozzávalók:25 dkg marcipán massza25 dkg aszalt sárgabarackA bevonathoz:20 dkg étcsokoládé2 ek étolajA sárgabarackot felaprítjuk (géppel vagy késsel), és összegyúrjuk. Formázzuk, megmártjuk a felolvasztott, olajjal összekevert csokiban, és rácson hagyjuk dermedni.Rumos-gesztenyés szaloncukorHozzávalók:25 dkg gesztenyemassza3 ek darált háztartási keksz3 ek sárgabarack lekvárrum (vagy víz)A bevonathoz:10 dkg étcsokoládé1 ek étolajA hozzávalókat összekeverjük, annyi rummal (vagy vízzel) egészítjük ki, amennyitől jól gyúrható massza lesz. Formázzuk, bevonjuk, dermesztjük.Hasonló bejegyzések:Karácsonyi ajándékötlet: “sütibefőttek”!Karácsonyi ajándékötletKarácsonyi ajándékötletKarácsonyi ajándékötlet: lemon curd üvegben