Karácsonyi ajándékötlet: "sütibefőttek”!

  • 2013.12.09.
  • 9

Kép innen.Néhány éve kaptam ajándékba azt a könyvet, amelyre már itt a blogon többször hivatkoztam, a címe: Karácsonyi ötletek bibliája.Rengeteg szuper ötlet van benne, ami pontosan azt teszi lehetővé, hogy a karácsony ne a vásárlásról, meg a rohangálásról szóljon. Egy ilyen könyvből szépen megtervezhető a díszítés, amit hétről hétre el lehet készíteni, a menü, amihez szépen előre összeírhatjuk a hozzávalókat, és ajándékötleteket is meríthetünk bőven.Az alábbi receptek ebből a könyvből származnak.A “bögre” mértékegység 2,5 dl űrmértékűre vonatkozik.I. Litván karácsonyi kenyérkeverék2 és fél bögre liszt1/4 bögre mák1 tk só1 és fél bögre arany mazsola1. Keverjük össze a lisztet, a mákot és a sót egy nagy tálban. A lisztes keveréket és a mazsolát rétegekben rakjuk egy 1 l-es, jól záródó befőttes üvegbe. (A rétegeket lazán nyomkodjuk le.)2. Fedjük be az üveget 20 cm átmérőjű anyaggal, és egy szép szalaggal kössük rá az alábbi receptet.Litván karácsonyi kenyérHozzávalók:1 és 1/4 bögre tej1/4 bögre (kb. 55 g) vaj3 evőkanál méz1 üveg litván karácsonyi kenyérkeverék1 csomag szárított élesztőméz a bevonathoz1. Vajazzunk ki egy kb. 23x13x7,5 cm-es püspökkenyér formát. Öntsük egy kis lábasba a mézet, a tejet és a vajat, majd alacsony hőfokon (b. 50-60 fokon) melegítsük úgy, hogy épp ne forrjon. Öntsük az üveg tartalmát egy nagy tálba, keverjük hozzá a szárított élesztőt, adjuk hozzá a mézes tejet. A tésztát öntsük át a formába, és meleg helyen kelesszük addig, amíg duplájára nem nő (kb. 1 óra).2. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 45 percig, vagy amíg a közepe rugalmas lesz. A sütési idő utolsó 5 percében kenegessük mézzel, hogy csillogó máz keletkezzen a tetején. Hagyjuk kihűlni, vegyük ki a formából, és vékony szeletekre vágva tálaljuk.II. Rumos-gyümölcsös sütikeverék1 és 1/2 bögre liszt1 bögre (kb. 120 g) apróra vágott kandírozott gyümölcs1/2 bögre cukor1/2 bögre darabolt mogyoró1/2 bögre mazsola1 teáskanál sütőpor1/2 teáskanál só1/2 teáskanál szódabikarbóna1 Tegyük a hozzávalókat tetszőleges sorrendben egy jól záródó 1 l-es befőttes üvegbe. (A rétegeket nyomkodjuk le szorosan.)2. Fedjük be az üveget 20 cm átmérőjű anyaggal, és egy szép szalaggal kössük rá az alábbi receptet.Rumos-gyümölcsös süti1/2 bögre vaj2 tojás3 evőkanál narancslé1 és 1/2 teáskanál rumaroma1 üveg rumos-gyümölcsös sütikeverék1. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. A tepsit vajazzuk ki.2. Olvasszuk fel a zsiradékot egy nagy tálban, majd keverjük hozzá a tojásokat, a narancslevet és a rumaromát. (A keverék kissé csomós lehet.) Adjuk hozzá a sütikeveréket, és keverjük csomómentesre.3. Teáskanállal alakítsunk ki kb. 5 cm-es tésztalabdákat, s az előkészített tepsiben süssük őket 11-13 percig, vagy amíg aranybarnára nem pirulnak. Ne süssük túl őket, mert kiszáradnak. hagyjuk a sütőben kihűlni. Van még a tarsolyomban ebből a fajta ajándékból még néhány, ha szeretnétek, még folytatom.Hasonló bejegyzések:Karácsonyi ajándékötletA 4. karácsonyi ajándékötlet: készíts saját recepteskönyvet!A mi kedvenc karácsonyi filmjeinkKarácsonyi nyereményjáték