Zsűriztem

  • 2013.11.30.
  • 4

A Maggi receptoldala, az okoskonyha.hu receptversenyt hirdetett a közelmúltban: a versenyzők jól bevált receptjeiket töltsék fel az oldalra fotóval, még jobb, ha fázisfotókkal együtt. A recepteket pontozták, és a legtöbb pontot összegyűjtött tíz legjobb közül gasztrobloggerekkel tarkított szakmai zsűri döntése alapján derül ki, hogy ki lesz a 350 ezer forintos IKEA utalvány nyertese, kié lesz a robotgép, illetve az ételpároló.Az a megtiszteltetés ért, hogy én is a zsűri tagja lehettem. Gépi előválogatás után – amely során ellenőrizték azt is, hogy a feltöltött ételfotók nem lopottak-e – kaptuk meg a recepteket, amelyeket meghatározott szempontok szerint kellett pontozni. Például, mennyire ízléses az ételfotó, a hozzávalók listája tartalmaz-e mindent, a recept leírása pontos-e, benne van-e minden hozzávaló, logikus-e az egyes lépések szétválasztása, adott-e a pályázó extra tippet az elkészítéshez, tálaláshoz.Érdekes feladat volt, és elgondolkoztam azon, hogy milyen jó lenne, ha a háziasszonyok számára könnyen elérhető, megfizethető főzőtanfolyamokat tartanának, ahol a szélesebb réteg megismerkedhetne a nem hétköznapinak számító, ám elérhető alapanyagokkal, technológiákkal, fűszerezéssel, hogy változatosabbá váljon az étkezésünk, és ne feltétlenül a csirkemell után nyúljunk a boltban, ha húst akarunk venni. Hogy legyen olyan általános alapismeret, amire már a fantáziája használatával bárki bátran építhet, hogy a főzés ne muszájból elvégzendő feladat, hanem kreatív elfoglaltság legyen.Persze, nekem sem mindig az; van, amikor kínszenvedés kitalálnom,  hogy mi legyen az ebéd, de néha, amikor jönnek az ötletek, egy elkészült étel, egy új süti megalkotása után után úgy érzem, mintha festettem, vagy szobrászkodtam volna – amihez pedig sajnos nincs elég kézügyességem.Nos, hogy ki lett a receptverseny győztese, még én sem tudom, de kíváncsian várom; a nyertes majd elkészítheti a receptjét kamerák előtt a Maggi tankonyhájában.(x)