Mascarponés réteskosarak karamellizált körtével

  • 2013.11.27.
  • 6

A hangzatos elnevezés mögött (amely pontosan rávilágít a tartalomra) egy rendkívül egyszerűen, gyorsan elkészíthető könnyű desszert húzódik meg. Nem kell hozzá sok minden, és egészen biztosan nagy sikert arat, aki tesz vele egy próbát. A karácsonyi asztalon is megállja a helyét, garantálom.Hozzávalók:1 cs. réteslap (nem kell az egész)1 doboz mascarpone (250 g)2 dl tejszín1 citrom reszelt héjaporcukorA karamellizált körtéhez:1 körte7 dkg cukor1 dl tejszín3 dkg vajA tetejére:pisztáciaEszköz: muffin tepsi1. Először készítsük el a karamellizált körtét: tegyük egy lábasba a cukrot, hevítsük, és amikor már egy részének kezd karamell színe lenni, kevergessük, amíg az egész szép borostyánszínű nem lesz. Ekkor nagyon lassan, szinte cseppenként, folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a tejszínt. Hagyjuk felforrni, közben pucoljuk meg a körtét, és vágjuk apró darabokra. keverjük a vajat a karamellbe, majd dobjuk bele a körtét, és főzzük nagyjából 5 percig. Vegyük ki a karamellből a körtedarabokat, és ha nem sűrű a karamell, forraljuk még pár percig. Akkor jó, ha a főzőkanalat végighúzva az edény alján végig látjuk a csíkot, mielőtt összezárulna a karamell.És akkor most jöhet a sütés.2. Amennyiben a muffin tepsink szép, ép, nem is kellenek bele a papír kosarak.  Ellenben ha már jól összekaristoltuk mondjuk valami hegyes késsel, mert nem mindig akartak kijönni a muffinok a mélyedésekből, és most már rozsdásodik, na akkor, akkor tegyük bele.3. A réteslapot terítsük ki. Attól függően, hogy milyen gyártmányt vettünk, eltérőek a méretek, ezért csak azt mondom, hogy szükségünk lesz 12×3 darab nagyjából 6×6-os réteslap-négyzetre, de megengedő vagyok, téglalap is elfogadható. Hogy ezt ki hogy éri el, az magánügy. Én három lapot vágtam először hosszában háromba, majd széltében négybe. Ollóval.4. Most melegítsük elő a sütőt 200 fokosra.3-3 lapot “ragasszunk össze” olvasztott vajjal úgy, hogy a négyzetek ne fedjék egymást pontosan, kicsit forgassuk el a rétegeket. Tegyük a muffin tepsi mélyedéseibe ezeket a tésztákat, majd a sütőben kb. 6-8 perc alatt süssük őket szép pirosra.5. Készítsük el a krémet: verjük habbá a tejszínt 2-3 evőkanál porcukorral, majd keverjük bele a mascarponét és a citromhéjat. Ha kell, édesítsük még.6. Töltsük a mascarponés krémet habzsákba, abból nyomjuk a kosarakba. Valószínű, hogy fog maradni a krémből több-kevesebb. Esetleg elgondolkodhatunk egy újabb adag kosár sütésén.7. Osszuk el a krém tetején a körtedarabokat.8. Öntözzük meg karamellel.9. Törjünk meg mozsárban néhány szem pisztáciát, és ezzel szórjuk meg a kosárkák tetejét.Készen vagyunk.