Karcsúsító vacsora: sült gyökérzöldségek diós pestóval

  • 2013.11.14.
  • 8

Mielőtt folytatom az őrült diéták bemutatását, az alacsony glikémiás indexű étrendhez szeretnék ötletet adni. Meg kell azonban jegyeznem (és ez itt a továbbképzés a GI témakörében), hogy a glikémiás index mellett szerepel egy másik érték, ez pedig a glikémiás telítettség (GL). Ez arról tájékoztat, mekkora összcukorterhelést jelent az adott táplálék elfogyasztása, vagyis mennyire lesz tartós a vércukor- és inzulinszint emelkedés. Vannak bizonyos élelmiszerek (tej, tejtermékek), amelyeknek alacsony ugyan a GI-jük, de magas a GL-szintjük. Ahhoz, hogy teljesen jól működjön a diétánk, ezt is érdemes figyelni. Ide kattintva olyan táblázatot találhattok, amelyben mindkét érték szerepel az egyes élelmiszerek mellett.Most egy minden tekintetben kiváló ételt szeretnék mutatni nektek. Lehet önálló vacsorafogás, vagy köret valami finom hús mellé.Hozzávalók – tetszőleges arányban:sárgarépafehér répazellerpóréhagyma(tehetünk bele céklát, akkor szép lila lesz az egész)3 gerezd fokhagyma összenyomvasóborsA diós pestóhoz:10 dkg dió2 ek reszelt parmezán sajt2-3 db olajban eltett szárított paradicsom3 ek olívaolaj (a paradicsomról is lehet leönteni)1 ek balzsamecetfél citrom levesóborsA zöldségeket hasábokra vágjuk, a póréhagymát szeleteljük, egy tepsibe tesszük az összeset, a fokhagymát is beledobjuk, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal és két-három evőkanál balzsamecettel. Kézzel jól összeforgatjuk, majd alufóliával lefedjük, és 200 fokon 40 percig sütjük.A diós pesto hozzávalóit aprítógépbe tesszük, és pépesre aprítjuk. Összeforgatjuk a megsült zöldségekkel, és tálaljuk.Az ötletet Meiszner Katitól vettem.