Kardamomos-almás töltött keksz

  • 2013.07.30.
  • 3

Lehűlt az idő, így begyújthatjuk a sütőt (no, nem kell sok ideig) és jöhet egy kis keksz. Nagyon hűsítő egyébként, és amellett, hogy finom, egészséges is :-)Hozzávalók:15 dkg teljes őrlésű liszt15 dkg finomliszt1/2 tk. Arm and Hammer szóda (v. szódabikarbóna)1 púpos tk őrölt kardamom1/2 citrom héja10 dkg kókuszolaj15 dkg nyírfacukorkb. 0,1 dl víz (lehet, hogy kevesebb, liszttől is függ, ezért apránként adjuk hozzá)---4 szem nyári alma2-3 tk. kardamom1/2 citrom héja5 dkg
nyírfacukorElkészítés:Először az almás tölteléket készítsük elő: az almákat hámozzuk meg, majd vágjuk kis kockákra. Egy edénybe téve adjuk hozzá a citromhéjat, a kardamomot, és a cukrot. Kb.5-10 perc alatt pároljuk roppanósra. Ez idő alatt el is tudjuk készíteni a tésztát: a liszteket, a szódát, a kókuszolajat, az ízesítőket és a vizet (apránként adagolva) keverjük össze, amíg jól nyújtható tésztát nem kapunk. 15-20 percre hűtőbe téve
pihentessük, ez idő alatt egy gyors tésztaételt meg is tudunk főzni ebédre. :-)Majd lisztezett felületen nyújtsuk ki, és szaggassunk kisebb pogácsaszaggatóval köröket belőle, melyek felére halmozzunk a kihűlt (és ha sok levet engedett az almánk, akkor lecsöpögtetett) töltelékből, majd fedjük be az egészet egy újabb körrel. A tetejére tehetünk 1-1 szem diót, mandulát. Előmelegített sütőben 150 fokon kb. 20 perc alatt kisülnek. Önmagában is finomak, hiszen a tészta ízletes és omlós, de szójajoghurttal meglocsolva is nagyon jó tud lenni. :-)

Címkék

Édességek