Vörösboros szarvaspörkölt erdei gombával, bográcsban, hamuban sült burgonyával

  • 2020.05.17.
  • 2










"Vadat és halat, s mi jó falat,Szem-szájnak ingere."



Vadhús szabad tűzön, mennyei végeredménnyel.

Hozzávalók:
2 kg szarvas hús (több testrész vegyesen)15 dkg császárszalonna4-5 evőkanál sertészsír5 db vöröshagyma5 db kisebb paradicsom2 db paprika2 evőkanál őrölt pirospaprika (nem csípős)2 db babérlevél6 gerezd fokhagyma1 teáskanál majorannakb. 1 csapott evőkanál só4 szem borókabogyó kissé meglapítva1 evőkanálnyi frissen őrölt tarkabors1 teáskanál őrölt köménykb. 5-6 dl száraz vörösbor50 dkg vegyes erdei gomba
kb. 1 evőkanálnyi vad fűszerkeverék

Elkészítés:

A fűszereket előkészítjük, kimérjük.A paprikát és a paradicsomot felkockázzuk. A húst 1 x 1 cm-es kockákra vágjuk. (Kisebbre vágva gyorsabban és jobban átfő.)A szalonnát és a vöröshagymát felkockázzuk, és a zsírral együtt a bográcsba tesszük, majd lassú tűzön pirítani kezdjük.Amikor a hagyma már üvegesre pirult és a szalonna is elkezdte kiengedni a zsírját, rádobjuk a húst. Többször átkeverve addig sütjük, míg a hús minden oldala kérget kap.Rátesszük a zúzott fokhagymát, és azzal is sütjük rövid idieg.Rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük, majd egy-két percig sütjük.Rákerül a paradicsom és a paprika, átkeverjük, pár percig rotyogtatjuk.Felöntjük vörösborral, először még csak 2-3 dl, és később lehet majd pótolni ahogy elfő a leve. Sózzuk, borsozzuk, jöhet a majoranna, kömény, babérlevél, borókabogyó.Alacsony tűzön rotyogtatjuk, többször átkeverjük, és az elfőtt folyadékot folyamatosan pótoljuk vörösborral és vízzel.Közben fűszerezzük kóstolgatás után, némi vadfűszerkeverékkel még megbolondíthatjuk.Amikor a hús megpuhult (ez 3-5 óra is lehet hústól, tűztől és bográcstól is függően), hozzátesszük a gombát, és ezt is puhára főzzük.Ízlés szerinti körettel tálaljuk, ez most hamuban sült krumplival került tányérra.