Diós zabkeksz (cukormentes)

  • 2019.01.06.
  • 0




Imádom a kekszet, de a boltiakkal mindig van valami bajom. Általában tele vannak cukorral és aromákkal, plusz hidrogénezett növényi zsírokból készülnek. Bár már vannak jó kis cukormentes kekszek, de azok sem az igaziak, általában maltittal édesítik őket, ami nem annyira jó, hasproblémákat okozhat, és aromák is kerülnek bele, meg az íze sem az igazi. Ezért érdemes házilag legyártani az édes ropogtatnivalót, így egészséges, finom, saját készítésű kekszet állíthatunk elő, ami ráadásul sokáig eláll.
Ez a recept egy szuperfinom keksz zabpehelyből, zabpehelylisztből, cukor nélkül. Dió és aszalt szilva adja a plusz ízt. Gyorsan, egyszerűen elkészíthető, zárt dobozban sokáig friss és ropogós marad. A sütőből kivéve még puha, de mire teljesen kihűl, igazi ropogós keksz jellege lesz.


Hozzávalók:15 dkg vaj18,5 dkg eritrit2 db tojás15 dkg zabpehelyliszt1 púpos teáskanál sütőpor1 csipetnyi só15 dkg zabpehely (ebből 10 dkg nagyszemű, 5 dkg aprószemű)10 dkg dió durvára törve5 dkg aszalt szilva apróra kockázva1 db bio citrom héja reszelve
2 teáskanál őrölt fahéj Elkészítés:A vajat az eritrittel kikevertem.Hozzáadtam a tojásokat és simára kevertem.Beleszórtam a sütőporral és a sóval elkevert lisztet, a citromhéjat, a zabpelyhet, a fahéjat, a diót és az aszalt szilvát, majd elkevertem.1-2 órára a hűtőbe tettem.A sütőt 160 fokra melegítettem. (Az eritrit miatt nem tanácsos ennél magasabb fokon sütni!)A tésztából kézzel diónyi nagyságú golyókat formáltam, pogácsa alakúra formáztam majd sütőpapírral kibélelt tepsire sorjáztam.160 fokos sütőben kb. 20-24 percig sütöttem.