Joghurtos-mustáros lencsesaláta lilahagymával

  • 2018.12.31.
  • 4



Remek alternatíva a kötelező újévi lencsére, ha már unjuk a szokásos főzeléket. Pikáns, savanykás, hagymás, szaftos, virsli vagy husi mellé jól passzol, de magában is nagyon finom.

Hozzávalók:1 kg lencse6-7 db babérlevélsófrissen őrölt tarkabors8 gerezd fokhagyma a lencséhez + 8 gerezd a szószhozsó- és adalékanyagmentes ételízesítőgörög joghurt és sima natúr joghurt (a mennyiség ízlés kérdése, én jó szaftosra csináltam, legalább 5-6 dl került bele)mustár (ennek a mennyisége is ízlés dolga, nem sajnáltam belőle)2 fej nagyobb lilahagymakevés eritrit
Elkészítés:A lencsét átválogattam, átmostam, majd néhány órára vízbe áztattam.Amikor a lencse megázott (kb. 4 óra) a babérlevelekkel feltettem főni.Amikor felforrt, hozzáadtam a zúzott fokhagymát, sóztam-borsoztam, szórtam bele kevés ételízesítőt, majd fedő alatt alacsony hőfokon puhára főztem. (Kb. 15-20 perc.)A lilahagymát csíkokra vágtam. Ráöntöttem a joghurtot és a mustárt, sóztam-borsoztam, hozzáadtam a zúzott fokhagymát, tettem bele egy kevés eritritet és alaposan elkevertem.A megfőtt lencséről leszűrtem a levet, és a lencsét hozzáadtam a hagymás-joghurtos szószhoz.
Néhány órás hűtőben történő érlelődés után lesz igazán finom.