Cukormentes máktorta gyümölcsös túrókrémmel, zabpehelylisztből

  • 2018.12.30.
  • 1







Édes nyalánkság cukormentesen, fehér liszt nélkül.




Hozzávalók a piskótához:10 dkg zabpehelyliszt15 dkg darált mák10 db tojás15 dkg xillit1 púpozott teáskanál sütőpor

A piskóta elkészítése:A sütőt előmelegítettem 175 fokra.
Egy kapcsos tortaforma alját kibéleltem sütőpapírral. (Épp akkorára kell vágni a papírt, mint a tortaforma alja, ne lógjon túl, különben belesülhet a tésztába.)A lisztet elkevertem a sütőporral és a mákkal.A tojásokat szétválasztottam.A tojássárgákat 10 dkg xillittel elektromos habverővel krém állagúvá kavartam.A tojásfehérjéket elektromos habverővel felvertem, majd hozzáadtam 5 dkg xillitet és pár percig tovább kevertem.A tojássárgás keverékhez adtam a lisztes-mákos keverék kb. egyharmadát, és fakanállal óvatosan forgatva belekavartam.
Ezután hozzáadtam a tojásfehérjehab harmadát, és nagyon óvatosan forgatva (hogy a hab ne törjön, finoman, laza mozdulatokkal forgatva a nagy fakanállal) beledolgoztam.Következett a liszt második része, majd megint hab, megint liszt és legvégül megint hab.A kész masszát kapcsos tortaformába öntöttem, és a sütőbe toltam. Hogy ne égjen meg a teteje, ráterítettem egy darab sütőpapírt.175 fokon sütöttem 10 percig, majd a sütőt 160 fokra visszavéve még kb. 25 percig sütöttem.Amikor megsült, félig nyitott sütőajtónál hagytam kihűlni, hogy ne essen össze.A krém hozzávalói:60 dkg vegyes piros bogyós gyümölcs (fagyasztott)25 dkg krémes állagú zsírszegény túróeritrit ízlés szerintőrölt bourbon vanília3 dl tej + 40
gramm kukoricakeményítő

A krém elkészítése:A gyümölcsöt botmixerrel pürésítettem.A gyümölcshöz kavartam a túrót és eritrittel édesítettem.A tejből és a kukoricakeményítőből pudingot főztem: a keményítőt kikevertem a tej egy részével, majd hozzáöntöttem a többi tejet és felforraltam.A pudingot a túrós krémhez kevertem, adtam hozzá vaníliát és elkevertem.A kihűlt piskótát kettévágtam, és a két piskótalap között és a tetejét is megkentem a krémmel.