Cukormentes fűszeres karácsonyi puszedli zabpehelylisztből

  • 2018.12.23.
  • 7







Nagyon finom, illatos, igazán karácsonyi hangulatú fűszeres puszedli. A korábbi mézes-cukros-fehérlisztes receptjeimet dolgoztam át, első próbálkozásra nem is lett rossz, sőt.
Gyorsan elkészül, nem kell nyújtani-szaggatni, és nem kellenek hozzá extra, nehezen beszerezhető alapanyagok. Se méz, se cukor nincs benne, fehér liszt helyett zabpehelyliszttel készült. Nagyon édesszájúaknak kicsit több édesítőt javaslok bele. És akkor jöjjön a recept:

Hozzávalók:20 dkg zabpehelyliszt (zabliszt is jó, vagy ha ez sincs, daráljunk meg zabpelyhet)1 púpozott evőkanál mézes fűszerkeverék10 dkg eritrit (vagy más édesítő)1 kávéskanál szódabikarbóna1 csipet só1 teáskanál vaníliakivonat (vagy egy vaníliarúd kikapart belseje)7,5 kg vaj2 evőkanál tej2 egész tojás

Elkészítés:A lisztben elkevertem a fűszert, a sót, a szódabikarbónát és az eritritet.A vajat a lisztes keverékben elmorzsoltam.A tojásokat a tejjel és a vaníliakivonattal kikevertem, és hozzáöntöttem a lisztes keverékhez.Tésztává gyúrtam. Kifejezetten lágy, ragacsos massza a végeredmény, de nem kell megijedni, nem szabad túl lisztezni, majd a hűtőben megkeményedik. Ha kell még, pici lisztet adhatunk hozzá, de csak annyit, hogy a tésztát gombóccá tudjuk formázni.A tésztát fóliába csomagoltam, és hűtőbe tettem néhány órára.
Pár óra után kemény, formálható tészta a végeredmény. A tésztából kb. diónyi nagyságú gömböket görgettem, és papírral bélelt sütőlemezre sorjáztam őket, tetejüket kicsit lenyomkodtam.175 fokos sütőben kb. 15-17 percig sütöttem.