Menta kivonat, mentalikőr

  • 2018.10.30.
  • 9

A menta szinte mindenre orvosság. Jól jön, ha fáj a hasunk, segíti az emésztést, jó puffadás ellen, bevethető egy-egy nagyobb lakoma utáni kaja-kóma leküzdésére is, de a fejfájást és a különféle görcsöket is segíthet leküzdeni, és még hányinger esetén is jól jöhet. És nem utolsó sorban nagyon finom.

Első "találkozásomat" a mentával évekkel ezelőtt egy borzalmas gyomorfájásnak köszönhettem. Emlékszem épp pizsi-party volt a barátnőmnél, és olyan masszív gyomorfájás tört rám, hogy azt hittem menten kilyukad a gyomrom. A helyzet enyhítésére kaptam
a barátnőmtől egy csésze mentateát, és bár esküdött a hatékonyságára, őszintén szólva kétkedve kortyolgattam a zöld löttyöt. Nem igazán hittem, hogy a fogkrém és rágógumi ízű tea hatni fog, de egy csapásra jobban lettem tőle. Csodaszer. Azóta a mentatea alapélelmiszer a kamrámban. És egy ideje a menta kivonat is.

Legjobb persze a saját szüretelésű. A kertben igencsak elburjánzott
a borsmenta, a gyönyörű, sötétzöld bokrok láttán gondoltam itt az idő, hogy gyógyerejét megőrizve eltegyem télire. Vagy őszre. Vagy csak úgy mindenkorra. :-) Learattam, üvegbe tettem és felöntöttem jófajta törkölypálinkával (50 fokossal), és 3-4 hét áztatás után leszűrtem. Az eredmény fenomenális.

Az enyém édesítés nélkül készül, nem szeretem az édes italokat, de ha édesszájúak vagytok, megbolondíthatjátok egy kis mézzel is.

Hozzávalók:friss borsmenta (kertből szedett, vagy cserepes)pálinka

Elkészítés:Menta aratás.Pálinkába áztatás (lepje el a mentát).3-4 hét után leszűrés, üvegekbe töltés.Kóstolgatás. Ha túl intenzív a menta-íz, kis pálinkával felöntés. Így legalább több lesz belőle. ;-)