Galagonya likőr

  • 2018.10.31.
  • 0

"Őszi éjjelizzik a galagonyaizzik a galagonyaruhája.Zúg a tüske,szél szalad ide-oda,reszket a galagonya magába.Hogyha a Hold rá fátylat ereszt:lánnyá válik,sírni kezd.Őszi éjjelizzik a galagonyaizzik a galagonyaruhája."




A Weöres Sándor által is megverselt, őszi tájban meghatóan, tüzesen
izzó-pirosló bokrok terméséből igen hatásos szíverősítő, szívnyugtató, szívműködést szabályozó és vérnyomás csökkentő kivonat készíthető. A szép, rubinvörös itóka finom és hatásos szívre való orvosság. A magányosan reszkető galagonya bogyóit - vigyázva a bokrok óriási tüskéire - gyűjtsük be, és vonjuk ki belőle a jóságokat alkohol segítségével.


Hozzávalók:galagonya terméspálinka (nálam jófajta házi törköly, 50 fokos)

Elkészítés:Leszüreteltem a kertben a galagonya bokrokról a bogyókat. A galagonya bogyókat megmostam, majd lecsepegtettem.A bogyókat nagy dunsztos üvegbe tettem, és felöntöttem annyi pálinkával, hogy ellepte.Két hét áztatás után leszűrtem.
Mivel a leszűrt ital
alkoholfoka igencsak lecsökkent (a végeredmény kb. 8-10 fokos lett), így a likőr-jelleg megőrzéséért, és hogy ne romoljon meg, felöntöttem még egy kevés tiszta pálinkával, hogy kb. 30 fokos legyen.Üvegekbe töltöttem, és fogyasztásig hagyom még állni egy-két hónapot, hogy összeérjenek az ízek.