Narancsos csokis keksz diétásan

  • 2018.01.22.
  • 1




Illatos, finom, omlós csokis-narancsos keksz diétásan. Viszonylag gyorsan összedobható, fém dobozban sokáig eltartható - már ha marad belőle, mert bizony eteti magát.Ebből a mennyiségből két tepsi lesz, kb. 2 x 25 db.

Hozzávalók:

30 dkg zabpehelyliszt (vagy zabliszt)12 dkg kakaópor (jó minőségű, cukrozatlan)fél tasak sütőpor (nálam bio sütőpor került bele)2 csapott teáskanál szódabikarbóna30 dkg nyírfacukor20 dkg eritritkétharmad tábla (kb. 7 dkg) cukormentes étcsokoládé reszelve3 db kisebb méretű bio narancs reszelt héja12 dkg vaj hidegen4 db tojásElkészítés:

A lisztben elkeverjük a sütőport és a szódabikarbónát, majd hozzákeverjük a kakaóport.A lisztes elegyhez adjuk a nyírfacukrot és az eritritet, majd belereszeljük a csokoládét és a narancshéjat.Hozzáadjuk a hideg vajat kockázva, majd elmorzsoljuk.Hozzáadjuk az elkevert tojásokat és összegyúrjuk. Száraznak tűnhet, kicsit nehéz összeállítani, de pár perc erőlködés után összeáll, alaposan nyomkodjuk össze, nem kell bele plusz folyadék.Hűtőszekrénybe tesszük a masszát lefedett tálban kb. 2-3 órára.A masszából kb. diónyi mennyiségű gombócokat görgetünk, és sütőpapírral bélelt lemezre sorjázzuk. Sütés közben megnőnek, így hagyjunk helyet köztük. Nálam 5 x 5-ös sorba kerültek a tepsin. Picit összenőtt egy-kettő, de a sütés végén könnyen szétválaszthatóak voltak.Kb. 155 fokos sütőben 19 percig sütöttem. (Az eritrit miatt nem ajánlott 160 fok felett sütni.)Míg sül az első adag, formázhatjuk a második tepsire való gombócokat.A kisült kekszeket villával tányérra szedjük, és hagyjuk kihűlni. Forrón még nagyon lágy, de kihűlés után összeáll, "kekszesedik". Fémdobozban egy hétig is eláll.