Vanília kivonat - vanília esszencia házilag

  • 2017.06.18.
  • 0


Mennyei illatú, karakteres ízű kivonat, mellyel a vaníliás cukrot vagy a vanília aromát helyettesíthetjük sütéshez, főzéshez. Süteményekbe, tésztákba, desszertekhez, töltelékekbe, vagy akár italokhoz, koktélokhoz is remek választás. Mivel erőteljesen ízesít, egy kevés elegendő belőle, 1-2 teáskanálnál nem kell több egy sütéshez.

Ha a recept szerint vaníliára van szükség a sütéshez, a boltok polcain keresgélve nem sok választási lehetőség kínálkozik. Van a hagyományos "vaníliás" cukor, ami sosem látott vaníliát, hanem mesterségesen előállított szintetikus vanillint tartalmaz. Ha műanyagot nem szívesen sütünk házi finomságokba, választhatjuk a valódi vaníliával készült cukrot, ami természetesebb, de vanília nem túl sok van benne, és jóval drágább is, nem túl gazdaságos, ráadásul nem is mindig kapható a sarki boltban ha hirtelen szükséges. Használhatunk igazi vaníliarudat, melynek kikaparjuk a belsejét, de ez macerás minden sütögetésnél, ráadásul ez sem túl gazdaságos.


Ezért is a legjobb "találmány" a házi vanília kivonat: csak egyszer kell beszerezni a hozzávalókat és elkészíteni, aztán évekig kitart. Sőt, ha fogyni kezd, akár után is tölthető több alkalommal.

Elkészítése egyszerű: csak vaníliarúd és tiszta vodka szükségeltetik hozzá. Az arányokat tekintve célszerű 1 dl vodkához legalább 1 rúd vaníliát számolni, ha több vaníliát adunk hozzá még erőteljesebb lesz az íze. A vanília rudakat vágjuk ketté keresztben, majd óvatosan hasítsuk ketté hosszában is. Tegyük üvegbe, és öntsük fel tiszta vodkával. Helyezzük el a kamrában vagy egyéb sötét, hűvösebb helyen, és érleljük legalább két-három hónapig, közben naponta rázogassuk meg. Minél tovább érlelődik, annál erőteljesebb lesz az íze. Ha fogytán van, tölthetünk még hozzá vodkát, és tehetünk hozzá még vaníliát. A képen látható finomság már több, mint két éves, és brutálisan erőteljes illatú.