Bodzalikőr bodzavirágból

  • 2017.06.17.
  • 0





Illatos, édeskés, aromás likőr készíthető a bodza virágából, ami ráadásul még gyógyhatású is lehet. Zárjuk üvegbe télire, milyen jó is lesz majd a nagy hidegben kortyolni belőle a jó meleg szobában, remek megfázás és influenza tüneteinek enyhítésére, de segíthet köhögés vagy gyomorfájás esetén is. Meleg időben is finom, nyáron szódával hígítva, jégkockával és citromkarikákkal "felnőtt" szörpöt készíthetünk belőle. Vagy egyszerűen kortyoljuk csak úgy magában.

Az összetevőket és az elkészítést tekintve sincs semmi bonyolítás: csak bodzavirág és tiszta vodka kell hozzá. Édesítés nélkül készítem, de ízlés szerint mézzel lágyítható.

Hozzávalók:bodzavirágtiszta vodka (a képen látható kosárnyi mennyiségű bodzához kb. 2,7 liter vodkát öntöttem)Elkészítés:Először is szüreteljük le a bodzavirágot. Lehetőleg ne forgalmas út mellől szedjük. Óvatosan vágjuk le a virágokat és gyűjtsük kosárba, vigyázva, hogy ne törjenek a virágok.A virágokat ne mossuk meg, mert akkor kárba megy az értékes virágpor. Kézzel távolítsuk el róla a bogarakat, majd a virágokat a zöld szárról ollóval levágva óvatosan vagdaljuk bele egy óriási befőttes üvegbe. A műveletet az üveg felett végezzük, így a lehulló virágpor is megmarad.Öntsük fel a vodkával úgy, hogy teljesen ellepje a virágokat. Zárjuk le az üveget, és tegyük sötét helyre érlelődni. Két hétig hagyjuk ázni, közben minden nap rázogassuk meg a keveréket, végül szitán átöntve szűrjük le és öntsük üvegekbe. Fogyasztás előtt érdemes a leszűrt likőrt még két-három hétig állni hagyni, zamatosabb lesz az íze.